Siirry sisältöön

August Pyölniitun museo

August Pyölniitun museossa voi tutustua itseoppineen tiedemiehen ja kyläoriginelli August Pyölniitun asuin- ja työskentely-ympäristöön ja vaatimattomaan perheen elämään. Maljamäen kylässä sijaitsevalla pienviljelystilalla asuivat myös sisaret Olga ja Ida. Museo on avoinna heinäkuussa sunnuntaisin.

August Pyölniittu (1887 ̶ 1979) oli paimiolainen itseoppinut tiedemies ja kyläoriginelli, joka jätti jälkeensä uskomattoman määrän käsikirjoituksia; päiväkirjan, keksintöjä, laskelmia, esseitä ja muistiinpanoja. Pyölniittu sai jo elinaikanaan lempinimen “Paimion viisas”.

August Pyölniitun museossa voi tutustua tämän erityisen henkilön asuin- ja työskentely-ympäristöön ja vaatimattomaan perheen elämään. Perheeseen kuuluivat Akun nuoremmat sisaret Ida ja Olga. Nykyinen museorakennus on Pajapellon lohkotilan asuinrakennus, Pyölniitun sisarusten koti, jonka esineistö on kerrostunut heidän elämänsä jäljiltä 1900-luvun alkupuolen talonpoikaisesineistä 1970-luvun muovitavaroihin.

 

Tienviitta Pyölniitun museolle.

Aukiolo ja sijainti

August Pyölniitun museo on avoinna heinäkuussa 2023 sunnuntaisin klo 12-15 sekä V-S museopäivänä 27.8. klo 12 – 16.

Museo sijaitsee Maljamäen kylässä mäen rinteessä osoitteessa Maljamäentie 132.

Pyölniitun muisto ry

Pyölniitun muisto ry on 2022 rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on vaalia ja pitää elävänä August, Ida ja Olga Pyölniitun muistoa ja perintöä. Yhdistys edistää August Pyölniitun käsikirjoitusten ja perheen kotitalon ja sen irtaimiston parissa tehtävää tutkimusta, välittää tietoa perheen elämäntavasta ja perinnöstä yhteiskunnan ja kansalaisten hyödyksi sekä tukee Paimion kaupungin ylläpitämän August Pyölniitun museon toimintaa.

Yhdistyksen yhteystiedot

Johanna Lehto-Vahtera 044 0800227, Pyölniitun muisto ry:n puheenjohtaja
Janna Jokela 040 0786053, Pyölniitun muisto ry:n sihteeri