Siirry sisältöön

August Pyölniitun museo

August Pyölniitun museossa voi tutustua itseoppineen tiedemiehen ja kyläoriginelli August Pyölniitun asuin- ja työskentely-ympäristöön ja vaatimattomaan perheen elämään. Maljamäen kylässä sijaitsevalla pienviljelystilalla asuivat myös sisaret Olga ja Ida. Museo on avoinna heinäkuussa sunnuntaisin.

August Pyölniittu (1887 ̶ 1979) oli paimiolainen itseoppinut tiedemies ja kyläoriginelli, joka jätti jälkeensä uskomattoman määrän käsikirjoituksia; päiväkirjan, keksintöjä, laskelmia, esseitä ja muistiinpanoja. Pyölniittu sai jo elinaikanaan lempinimen “Paimion viisas”.

August Pyölniitun museossa voi tutustua tämän erityisen henkilön asuin- ja työskentely-ympäristöön ja vaatimattomaan perheen elämään. Perheeseen kuuluivat Akun nuoremmat sisaret Ida ja Olga. Nykyinen museorakennus on Pajapellon lohkotilan asuinrakennus, Pyölniitun sisarusten koti, jonka esineistö on kerrostunut heidän elämänsä jäljiltä 1900-luvun alkupuolen talonpoikaisesineistä 1970-luvun muovitavaroihin.

 

Tienviitta Pyölniitun museolle.

Aukiolo ja sijainti

August Pyölniitun museo on avoinna heinäkuussa 2022 sunnuntaisin klo 12-15.

Museo sijaitsee Maljamäen kylässä mäen rinteessä osoitteessa Maljamäentie 132.

Pyölniittupäivän viettoa museolla.

Pyölniittupäivä

Joka kesä, heinäkuun kolmantena sunnuntaina, järjestetään maailman ainoan Pyölniitun perheen kunniaksi Pyölniittupäivä. Päivä pidetään museolla ja ohjelman rungon muodostavat opastukset ja tapahtumaan esiintymään kutsutut vieraat, jotka lukevat ääneen Pyölniitun kirjoituksia tai kommentoivat niiden sisältöä.

Kesällä 2022 Pyölniittupäivää vietetään sunnuntaina 17. heinäkuuta.

Lisätietoa:
sähköposti: touristinfo@paimio.fi