Siirry sisältöön

Museo

August Pyölniitun museo sijaitsee alkuperäisellä paikallaan Paimion Maljamäen kylässä. Pajapellon tilaan kuuluneet talousrakennukset on purettu.

Mustavalkoisessa kuvassa pienviljelystilan rakennuksia.

Pajapellon lohkotilan rakennukset noin 1920-luvulla. Rakennukset valmistuivat 1910-luvulla ja perhe muutti tilalle 1916. Päärakennuksen takana vasemmalla vilja-aitta, keskellä makasiini ja oikealla navetta- ja tallirakennus. Edessä rehujuurikaspelto.

Asuinrakennuksen pohjakaava on alueelle tyypillisesti paritupa ja se on hirsirakennus. Suuri porstua on lautarakenteinen. Rakennuksen keskeinen huone on tupa, joka toimi olohuoneena ja keittiönä. Samalla se oli August Pyölniitun makuu- ja työhuone. Tupakamari oli sisarten Idan ja Olgan oma tila. Pajapellon päätykamari on kylmä kesähuone, josta muotoutui August Pyölniitun kirjasto.

Museossa on esillä perheen käyttämät esineet niillä paikoillaan kuin ne heidän asuessaan olivat. Päällimmäisinä ovat 1970-luvun tavarat. Kodin vanhimmat esineet ovat huonekaluja, joista suuri osa oli käytössä jo perheen aiemmassa kodissa.

Voin tehdä laiskan töitä ilman omantunnon vaivaa, mutta tunnen sisäistä tuskaa, kun näen muiden harrastavan pelkkää ajan tappamista.