Siirry sisältöön

Parantolan polku

Paimion parantolan lähiympäristössä sijaitseva opastettu polku polveilee Parantolan metsässä, jonka luonne vaihtelee Nummen komeasta hongikosta vehreään, sadunomaiseen purolaaksoon.

Parantolan polku oin pääosin helppokulkuista neulaspolkua. Täysin esteetön se ei kuitenkaan ole.
Parantolan polkua kulkevalle tarjotaan sekä kulttuuri-, että luontoelämys.

Kulttuuri- ja luontoelämys

Parantolan polku kiemurtelee läpi Parantolan metsän. Matkan varrella pääset tutustumaan alueen historiaan siitä kertovien opastaulujen avulla. Yksi mielenkiintoisimmista paikoista on Lemmenlampi, jonka yhteydessä olevat pumppaamon ja padon on suunnitellut Alvar Aalto.

Parantolan metsä tarjoaa myös upean luontoelämyksen. Maisema vaihtelee iäkkäiden honkien kattamasta avarasta kangasmetsästä varjoisaan puronotkelmaan. Alueella on laaja polkuverkosto, jolla seikkailemalla voi viettää vaikka koko päivän.

Parantolan polku on pääosin helppokulkuinen.

Kulkeminen

Parantolan polku on 2,2 km pitkä ja se on viitoitettu selkein oranssi -sävyisin opastein. Polulla on oikaisumahdollisuus, jolloin matkaa kertyy noin 1 km. Yhdyspolkua pitkin pääsee aivan  Parantolan viereen.

Polku on suurimmalta osin tasaista ”neulaspolkua”, joten se on melko helppokulkuinen, muttei kuitenkaan esteetön. Haastavin kohta on Lemmenlammen ja puron ylityksen jälkeinen nousu.

Parantolan polun varrella oleva laavu lumiseen aikaan.

Palvelut

Parantolan polun varrella on laavu, jonka yhteydessä on myös tulentekopaikka. Omat polttopuut kannattaa ottaa mukaan. Levähdyspenkkejä on tasaisin etäisyyksin polun varrella. Yhdyspolkua myöden pääsee helposti Paimion parantolaan kahville tai syömään.

Parantolan metsän ja -polun pysäköintipaikka on osoitteessa Ruokolinnantie 28, 21540 Preitilä.

Missä?

Parantolan polku on Parantolan metsässä, aivan Paimion parantolan lähialueella. Polun virallinen lähtöpaikka ja pysäköintialue on Parantolan ylilääkärin asunnon, eli nykyisin Preitilän päiväkodin yhteydessä. Osoite on Ruokolinnantie 28, 21540 Preitilä.

Voit myös saapua ja pysäköidä Paimion parantolan alueelle, ja liittyä yhdyspolkua käyttäen Parantolan polulle.

Polun on tuottanut ja sitä ylläpitää Parantolan metsät ry ( parantolanmetsat@gmail.com).