Siirry sisältöön

Venla Luostarinen

alumni

toukokuu 2023
Vietän tällä hetkellä toista välivuotta. Uskon kokemusten olevan rahaa arvokkaampia. Lukiossa rakastin psykaa, mantsaa ja kuvista.

Olen aina haaveillut matkustelusta, enkä tiennyt mitä haluaisin tehdä lukion jälkeen, mutta janosin vapautta, joten päädyin kiertämään maailmaa kaksi vuotta. Olen näiden valkolakin saamista seuranneiden parin vuoden aikana matkustellut yksin neljässä eri maanosassa, käynyt 20 eri maassa, ja saanut tuhansia upeita kokemuksia. Kaiken tämän on mahdollistanut se, että teen vapaaehtoistöitä. Olen tehnyt töitä hostelleissa, hotelleissa, perheissä ja kouluissa, ja palkkioksi saanut jonkinnäköisen ilmaisen majoituksen, ruokaa, hyvällä tuurilla pientä palkkaa ja lukuisia uskomattomia kokemuksia. Tällaiset sopimukset paikallisten yritysten tai perheiden kanssa ovat mahdollistaneet matkailun ihan pienelläkin budjetilla. Olen viime aikoina tehnyt töitä keskellä panamalaista viidakkoa sijaitsevan hostellin vastaanotossa, ollut au pairina niin Italiassa kuin Etelä-Afrikassakin, opettanut englantia kambodzalaisessa kyläkoulussa, maalannut muraaleja baarin seinille Guatemalassa ja suunnitellut aktiviteetteja hostellin vieraille Albaniassa. Työnteon ohella olen myös ehtinyt muun muassa interreilata halki Euroopan, juoda aamukahvit aktiivisen tulivuoren rinteellä, bongailla afrikanpingviinejä, vaeltaa Kaukasus-vuorilla Georgiassa ja liftata vesiputouksille Costa Ricassa.

Teen siis parhaillaan juuri sitä, mikä minusta tuntuu hyvältä tässä hetkessä. Annan tuulen kuljettaa, tutkin tätä kaunista planeettaa ja sen tarjoamia mahdollisuuksia. Kokeilen vähän kaikkea, tunnustelen paikkaani maailmassa ja etsin elämäni suuntaa tekemällä kaikkea uutta ja ihmeellistä mukavuusalueeni ulkopuolella. Välivuoden jos toisenkin pitäminen oli minulle itsestäänselvyys, sillä en halunnut automaattisesti ajautua yhteiskunnan minulle määrittelemälle polulle, vaan luoda polkuni itse omien oivalluksieni ja kokemuksieni pohjalta. Halusin myös hetken tuntea olevani vapaa ja koetella mielikuvitukseni rajoja.

Välivuoden suunnittelu
Valmistauduin välivuoteen luomalla listan unelmistani ja karkean vision siitä, mitä haluaisin vuoden aikana kokea ja saavuttaa. Muistelin millaisista asioista olin aina haaveillut: uusiin kulttuureihin tutustumisesta, sademetsissä seikkailusta, tropiikin rannoista ja syvistä ihmiskohtaamisista. Keräsin myös paljon erilaisia ideoita siitä, mitä kaikkea voisin tehdä välivuoteni aikana aina interreilauksesta ja vapaaehtoistyöiden tekemisestä ”working holiday” -viisumin hankkimiseen. Hain netistä paljon tietoa tuleviin matkakohteisiini liittyen, ja muun muassa selvitin Ulkoministeriön sivuilta turvallisuuteen liittyviä asioita, poimin reppureissaajien YouTube-videoilta vinkkejä ja luin paljon inspiroivia blogipostauksia. Viestittelin erilaisten vapaaehtoistyöpaikkojen kanssa Workaway sivustolla, ja sovin muutaman työpaikan etukäteen. Seuraavaksi hankin kaikki matkoille tarvittavat rokotteet, otin kattavan matkavakuutuksen ja selvitin viisumit ja muut maahantulovaatimukset kuntoon. Tallensin myös Google Mapsiin kaikki kiinnostavan kuuloiset kohteet, minkä perusteella oli helppoa suunnitella matkojani.

En kuitenkaan halunnut suunnitella välivuottani liikaa, sillä halusin antaa sattuman kuljettaa minua, mikä osoittautui hyväksi päätökseksi. Kun kaikki käytännön asiat rokotteista viisumeihin olivat kunnossa, lähdin jahtaamaan unelmiani ja elin suhteellisen sattumanvaraisesti. Sattumanvarainen ajelehtiminen mahdollisti hauskoja seikkailuja, kuten uuden kaverin purjeveneellä asustaminen erään Karibianmeren saaren rannalla, tai spontaani road trip Pohjois-Makedoniaan.

Välivuoden aikan opittua
Välivuosieni aikana matkustelu on opettanut minulle äärettömän paljon erilaisia taitoja, ja kehittänyt minua ihmisenä. Jatkuva uusiin tilanteisiin, paikkoihin ja kulttuureihin sopeutuminen on tehnyt minusta todella joustavan. Olen oppinut sopeutumaan mihin tahansa tilanteeseen tai tutustumaan kehen tahansa ihmiseen nopeasti, ja kärsivällisyyteni on kehittynyt huomattavasti kohdatessani erilaisia haastaviakin tilanteita. Tärkein konkreettisin asia on tietysti myös englannin kielitaidon huima kehitys sekä muiden vieraiden kielten oppiminen. Olen kerryttänyt monipuolista työkokemusta, oppinut millaista on kansainvälinen yhteistyö yritysmaailmassa sekä omaksunut erilaisia työskentelyn tapoja, mistä tulee varmasti olemaan hyötyä työelämässä. Maailma on myös opettanut minulle paljon vastuusta, huolellisen suunnittelun tärkeydestä, tiedonhausta ja lähdekritiikistä, sillä yksin maailman toisella puolen selviytyminen vaatii paljon tiedon hakemista ja suodattamista, sekä yksityiskohtaisten suunnitelmien luomista. Koen myös kehittäneeni itselleni eräänlaisen supervoiman, sillä väitän, että minut voidaan heittää mihin tahansa paikkaan ja tilanteeseen, ja selviän silti tilanteesta kunnialla. Luultavasti supervoiman sijaan kyseessä on kuitenkin konkreettisemmin ongelmanratkaisu- ja loogisen päättelykyvyn kehittyminen.

Ennen kaikkea olen saanut paljon viisautta matkan varrelta tapaamiltani ihmisiltä ja oppinut tärkeitä asioita elämästä kuunnellessani heidän tarinoitaan. Olen kohdannut ihmisiä maailman jokaisesta kolkasta, ja heidän tarinansa ovat inspiroineet minua olemaan huomaavaisempi muita kohtaan, opettaneet anteeksi antamisen tärkeyttä ja muistuttaneet, ettei elämää tarvitse ottaa liian vakavasti. Suurin maailman minulle opettama asia on varmaankin luotto siihen, että vaikka välillä kaikki tuntuu vaikealta, lopulta kaikki järjestyy kyllä.

Viestini lukiolaiselle

Mikään koulu ei ole koskaan opettanut minulle yhtä paljon kuin maailmalla matkustelu ja vapaaehtoistöiden tekeminen. Kasvu ja oppiminen tapahtuu oman mukavuusalueemme ulkopuolella, joten mielestäni tekee hyvää tehdä jotain mikä tuntuu aluksi pelottavalta! Vapaaehtoistöitä löytyy helposti esim Workaway.info tai Worldpackers.com -sivustoilta.
Maailma on sulle avoin (kunhan muistat matkustaa aina ympäristöystävällisemmin pintaa pitkin sen ollessa mahdollista)! <3