Siirry sisältöön

Vähäjokipolun rakentaminen

Vähäjokipolku rakennettiin vuonna 2019

Pakkaskelit auttoivat Vähäjokipolun pohjan muotoilussa.

Säät suosivat Vähäjokipolun rakentamista

Vähäjokipolun pohjaa päästiin kaivamaan helmikuussa, kun rahallinen tuki rakentamiselle oli varmistunut. Sääolosuhteet olivat varsin huonoja vielä vähän ennen aloituspäivää, mutta pakkaset saapuivat juuri sopivasti, kun työt alkoivat.

Suodatinkankaan päälle ajettiin traktorin etukuormaajalla paksu kerros mursketta.

Kantava kerros

Valmiiksi kaivetun ja muotoillun pohjan päälle ajettiin traktoreilla paksu kerros mursketta, jotta polusta tulisi riittävän kantava myös huoltotoimenpiteitä varten. Olosuhteet olivat haastavat, mutta työvaihe saatiin tehtyä pakkasten turvin.

Vähäjokipolun pohjatyöt valmistuivat sopivasti ennen kevättä.

Pohjatyöt valmiiksi

Ulkoilureitin pohja saatiin valmiiksi sopivasti ennen kevättä. Kun työmaa jäi pienelle tauolle odottamaan maaperän kuivumista, suuntasivat ensimmäiset uteliaat jo ihmettelemään uutta reittiä.

Vähäjokipolku on valmistunut vuonna 2019. Se rakennettiin pääosin talvella ja viimeistelytyöt tehtiin kesällä.

Valaistus

Maaperän sulettua ja kuivuttua päästiin toukokuussa kaivamaan valaistuskaapeleita ja asentamaan valaisinpylväitä.  Samalla muotoiltiin polun reunoja. Maaperä on hyvin pehmeää ja savista, joten ei mikään ihme että paikalla on aikoinaan ollut tiilitehdas.

Kohisevan kohdalla pengerrettiin rinnettä graniittilohkareilla.

Kohiseva

Vähäjoen varren yksi hienoimmista paikoista on Kohiseva -niminen koskipaikka. Oli selvää että sinne haluttiin helpompi ja turvallinen pääsy. Penkereitä tuettiin ensin graniittilohkareilla, jonka jälkeen päälle asennettiin silta. Notkelman kosken puolelle tehtiin piknik-paikka.

Kohisevan kosken lähellä tehtyjen töiden yhteydessä tehtiin löytö. Kallioon on hakattu vuosiluku 1852

Löytö Kohisevalla

Kohisevan ympäristössä tehtyjen töiden aikana tapahtui löytö. Kosken partaalla olevan kallion päältä kuorittiin maata. Maan alta paljastui kallioon hakattuja kirjaimia, numeroita ja kuvioita.

Vuosiluku 1852 erottuu selvästi.

Loppukesästä 2019 Vähäjokipolun reunamat ovat jo vihertyneet.

Valmista tuli

Loppukesästä 2019 polku on valmis. Polun pinnalle on ajettu kivituhkaa, valaisimet on asennettu. Polun varteen on asennettu myös penkkejä, roskiksia ja upeat taulut jotka kertovat alueen historiasta ja luonnosta. Vähäjokipolku on noussut suureen suosioon paimiolaisten keskuudessa.