Siirry sisältöön

Paimion luontopolku

Luontopolku on monipuolinen ulkoilureitti Paimion Iso-Heikoisissa. Neljän kilometrin mittaisella polulla voi vaeltaa luonnon rauhassa niin suo- ja metsämaastossa kuin jylhillä kallioillakin. Erämaatunnelmaa henkivät suolammet elävöittävät maisemaa. Taukopaikalla kohoavasta näkötornista avautuvat kauniit näkymät yli Paimion.

Paimion luontopolulla on vaihtelevat maisemat. Suolampi tarjoaa hienon elämyksen.
Luontopolun varrella on laaja pirunpelto, eli muinaisranta.

Moni-ilmeinen luontopolku

Luontopolun varrella on monipuolista maastoa, kuten suomaisemaa ja -lampia, laakeaa kallioylänköä sekä eri-ikäistä metsää. Polun nähtävyyksiin kuuluvat myös muinaisranta eli ns. pirunpelto sekä puuerikoisuudet. Lähtöpaikan pienoisnäyttely ‘Suo, piuha ja turve’ esittelee alueella sijainneen turvepehkutehtaan toimintaa. Polun varrella on myös useita opastauluja, jotka kertovat alueen luonnosta ja historiasta. Loppupäässä voi tutustua sota-ajan korsumukaelmaan.

Paimion luontopolku kiemurtelee vaihtelevissa maastoissa ja kulkukelpoisuuskin vaihtelee.

Kulkeminen

Luontopolku on noin neljä kilometriä pitkä, ja se on merkitty sinisin maaliopastein. Polun alkupuoli on helppokulkuista, polun varrella ylitetään vesialue siltaa pitkin. Reitin puolivälissä maasto muuttuu loivaksi kalliorinteeksi, ja kallion laen taukopaikalta eteenpäin polku on vaativampaa. Pitkospuut, sillat ja köysikaiteet ovat helpottamassa kulkemista hankalimmissa paikoissa. Liikuntarajoitteisille suositellaan kuitenkin kääntymistä näkötornilta takaisin lähtöpaikalle.

 

Paimion luontopolun opastauluissa kerrotaan alueen luonnosta.

Kostealla kelillä kalliopintaiset osuudet ja polun puiset rakenteet ovat liukkaita ja maastossa voi olla märkiä kohtia. Pienet lapset rattaiden sijaan rinkkaan! Talvella ei ole kunnossapitoa. Polulla kuljetaan omalla vastuulla. Reitti on tarkoitettu patikointiin, pyöräily ja maastoajoneuvoilla liikkuminen on kielletty.

Kallion päällä oleva hirsirakenteinen laavu, jossa myös nuotiopaikka.

Palvelut

Laajan suolammen pohjoisrannalla sijaitsee levähdyspaikka. (Huom. tulenteko on tällä paikalla kielletty.)

Reitin puolivälissä sijaitsevalla kallioalueella on näkötorni, makkaranpaistopaikka sekä taukokota grilleineen. Retkelle kannattaa ottaa omat sytykepuut mukaan. Roskakoreja ei ole, vaan kaikki mukaan otettu on vietävä myös itse pois.

Reipas kuntoilija kiertää polun pysähtymättä noin tunnissa. Mutta näyttely, luonnon tarkkailu, taulujen tutkiminen, näkötornissa käynti ja eväitten nauttiminen vie oman aikansa. Retkeilyyn kannattaa siis varata ainakin 2–3 tuntia.

Suolampimaisema.

Missä?

Polku sijaitsee Paimion Iso-Heikoisissa. Matkaa sinne on noin kuusi kilometriä Paimion keskustasta. Kevolantieltä (Kuninkaantieltä) käännytään Iso-Heikoistentielle, jota ajetaan 1,6 km. Luontopoluntien risteyksestä on matkaa polun lähtöpaikalle 0,5 km (Luontopoluntie 54). Alueella on pysäköintipaikka.

Polku on Paimio-Seura ry:n ylläpitämä. Yhteistyökumppanina toimii Paimion kaupunki. Reitti kulkee pääosin yksityisillä mailla.

Paimion Luontopolun esittelyvideo

Ohita osio

Yhteystiedot

Kaisa Salonen

Kaisa Salonen

Viheraluemestari
Asiantuntija (viranhaltija)