Siirry sisältöön

Hiihtoladut

Paimion kaupungilla on hoidettavanaan yhteensä vajaat 15 km erilaisia hiihtoväyliä, joista valaistuja on 9 km.

Sukset hiihtoladulla.

Monipuoliset hiihtomahdollisuudet

Paimion kaupunki ylläpitää lumiolosuhteista riippuen monipuolisesti erilaisia hiihtomahdollisuuksia.

Rivonmäenreitin 6,3 km valaistu hiihtoväylä kunnostetaan ensimmäisenä ja se on myös suosionsa vuoksi ylläpidon kannalta tärkein. Muita valaistuja reittejä ovat Varasvuoren kuntorata sekä Oinilan Maauimalan kuntorata. Valot palavat iltaisin klo 22.00 asti sekä aamuisin klo 6.00 lähtien, kunnes tulee valoisaa.

Näiden lisäksi on useita ns. puistolatuja, jotka palvelevat usein koulujen tarpeita. Sattelassa -”Paimion Lapissa” on talkoovoimin ylläpidettävä latu.

Paimiossa on myös huomioitu halu hiihtää yhdessä koirien kanssa. Kaudelle 2023-2024 on annettu mahdollisuus valjakkohiihtoon Rivonmäenreitin 4 km ympyrälenkillä. Valjakkohiihdon säännöt ja ohjeet löytyvät liitteestä, hiihtoladut -sivun alareunasta. Vapaamuotoisempaan hiihtoon koirien kanssa tampataan Naskarlaan olosuhteiden salliessa ns. koiralatu.

Paimion kaupunki hoitaa hiihtoväyliä pääasiallisesti Paana -latukoneella.
Latukoneella kunnostettu hiihtoväylä on täydellinen.

Valaistut hiihtoväylät

Valaistut hiihtoväylät kunnostetaan lumiolosuhteiden salliessa ensimmäisinä. Rivonmäenreitti näistä tärkeimpänä. Uusinta-ajoa tehdään lumisateen päätyttyä, tai kun väylä on kulunut huonoksi. Hiihtokauden aikana Rivonmäenreittiä hoidetaan myös viikonloppuisin ja arkipyhinä päivystystyönä.

Ajankohtainen tieto latujen kunnosta päivitetään Paimion karttapalveluun.

 • Rivonmäellä on yhteensä 6,3 km valaistua latua. Urheilupuistosta lähdettäessä oikolatua käyttäen matkaksi tulee 3 km. Profiililtaan Rivonmäenreitti on hyvin loivapiirteistä, ja tasaisia osuuksia on paljon. Reitillä on vain kaksi lyhyehköä jyrkempää nousua.

  Noin 4 km ympyrälenkillä on reilusti leveyttä. Useimmiten sille pyritään tamppaamaan reilun levyinen paana vapaantyylin hiihtäjille ja yksi tai kaksi latua rinnakkain. Kiertosuunta on vastapäivään.

  Reitille pääsee useista paikoista. Pysäköintipaikat löytyvät Urheilupuistosta, Syybyntien varresta, Naskarlantien varresta ja hiihtotunneli Paipin pihasta. Lisäksi yhteyslatu Rivonmäenreitille on Tapiolan kentän reunalta, Saaren asuinalueen kohdalta ja ajoittain myös Naskarlan asuinalueen reunalta.

  Kaudelle 2023-2024 on Rivonmäenreitille sallittu myös Valjakkohiihto. Valjakkohiihdon ohjeet ja säännöt löytyvät erillisestä liitteestä hiihtoladut -sivun alareunasta.

 • Varasvuoren kuntorata on 1,5 km pitkä valaistu kilpalatu -tyylinen hiihtoväylä. Se sisältää useita pidempiä nousuja ja laskuja, osin myös jyrkkiä.

  Reitti soveltuu sekä vapaalle, että perinteiselle tyylille. Kiertosuunta on vastapäivään.

  Varasvuoren kuntoradan paikoitus on osoitteessa Hanhijoentie 50, josta on opastus kuntoradalle.

   

 • Maauimalan hiihtoväylä on 1 km mittainen ja se on valaistu. Profiililtaan se on hyvin tasainen.

  Reitti soveltuu sekä vapaalle, että perinteiselle tyylille. Kiertosuunta on vastapäivään.

  Paikoitus Maauimalan saunan luona os. Sähköyhtiöntie 193.

Puistoladut

Puistolatuja kunnostetaan kun lunta on riittävästi ja viralliset valaistut hiihtoväylät on saatu kuntoon. Puistolatuja ei hoideta yhtä usein kuin valaistuja reittejä.

 • Kirkkopuistoon ajetaan lumiolosuhteiden salliessa ladut ja vapaanhiihdon luistelupaana.  Mittaa ladulla on noin 1 kilometri ja tällekin vielä oikaisumahdollisuus. Latuprofiili sisältää sekä tasaista, että pidempää loivaa laskua ja nousua olevia osuuksia. Kirkkopuiston latua käyttävät erityisesti Paimion koulukeskuksen oppilaat.

  Ladulle pääsee Paimion kirkon parkkipaikan läheisyydestä.

 • Kiusalan puistoon ajetaan lumitilanteen salliessa alle kilometrin pituinen hiihtoreitti, joka soveltuu sekä perinteiselle tyylille, että vapaan hiihtoon. Korkeuserot ovat pienet. Samalla alueella on myös talvifrisbeegolfareita. Kiusalan hiihtomahdollisuutta käyttävät erityisesti Hanhijoen koulu ja päiväkoti.

  Ladulle pääsee Mustankorventien alkupään kierrätyspisteen vierestä.

 • Kriivarin hiihtoväylä ei ole varsinainen puistolatu, vaan se ajetaan leveälle metsäautotien pohjalle. Edestakaisin hiihdettävälle ladulle tulee mittaa yhteensä n. 1700 m. Puolet reitistä on tasaista ja toinen puoli joko pitkää nousua tai laskua. Kriivarin latua käyttävät erityisesti Kriivarin koulu ja päiväkoti.

  Kriivarin ladun läheisyydessä ei ole parkkipaikkaa. Helpoiten sinne pääsee, kun jättää auton Kriivarin koulun tai päiväkodin pysäköintialueelle ja kävelee siitä Rainerinpolun päähän.

 • Moision puistoon ajetaan perinteisen hiihdon latu. Alle kilometrin pituinen latu on hyvin tasaista. Moision latua käyttävät erityisesti Jokelan koulun oppilaat.

  Moision ladulle pääsee useista eri kohdista puistoa.

Muut hiihtopaikat

Koiralatu sekä talkootyönä hoidettava Sattelan latu

 • Koiralatu on Naskarlantien varteen vuokrapellolle ajettava  noin kilometrin mittainen hiihtoväylä, jolla myös koirat ovat sallittuja. Profiililtaan se on loivasti viettävää.

  Koiraladulle pääset jättämällä auton Koirien uimapaikka -Haukkuhelmelle, ja siirtymällä siitä yhdyslatua varsinaiselle reitille. Haukkuhelmen osoite on Naskarlantie 1 ( Valkojantieltä 590 m, oikealla).

 • Sattelasta puhutaan usein ”Paimion Lappina”, koska sinne sataa lunta enemmän, ja se myös pysyy siellä pidempään kuin muissa osissa Paimiota. Sattelassa on lumen määrästä riippuen edestakaisin hiihdettävää reittiä yhteensä 6 – 9 km. Vain perinteisen tyylin ladut.

  Ladut ajetaan metsäautotielle ja suuremman lumimäärän aikaan myös osittain metsään ja pellolle. Profiililtaan reitti on suhteellisen tasainen, mutta sieltä löytyy myös hivuttavaa pidempää nousua ja laskua sekä yksi pienehkö kukkula.

  Sattelaan latuja ei tehdä kaupungin työnä, vaanne  tehdään paikallisin voimin talkootyönä.

  Autojen pysäköinti tapahtuu Sattelantien reunoille. Osoite on Sattelantie 104. Pysäköithän muuta liikennettä haittaamatta. Risteys on hyvä jättää vapaaksi, jotta sitä voi käyttää kääntöpaikkana.

Ulkoliikuntapaikat Paimion karttapalvelussa

Hiihtoladut karttapalvelussa ajantasaisella tilannetiedolla. Palvelu koekäytössä.

Ohita osio
Kartassa on esitelty Paimion ulkoliikuntapaikat