Siirry sisältöön

Paimio DGP:n rakentaminen

Paimio Disc Golf Parkin vaiheet

Paimion frisbeegolfrata rakennettiin kaupungin toimesta vuonna 2009. Kiusalan puistoalueelle rakennetulla radalla oli alkujaan 9 väylää. Noihin aikoihin Suomessa oli n. 150 eripituista rataa. Vuoden 2021 lopussa ratoja oli jo noin 830 eri puolilla Suomea. Ensi alkuun Paimion rata aiheutti paimiolaisissa hieman hämmennystä, kun Kiusalan puistoalueelle tuli uudenlaista käyttöä, liikettä ja myös ääntä. Rataa muokattiin ja pelaajien käyttäytymistapohin kiinnitettiin huomiota annetun palautteen perusteella. Radan olemassa oloon on sittemmin totuttu ja se on jo pitkään ollut tärkeä osa paimiolaisten ulkoliikuntaa.

Ratakartta Paimion ensimmäisestä, vuonna 2009 valmistuneesta radasta.
Paimion frisbeegolfradan ratakartta vuodelta 2009

Vuonna 2019 samalle alueelle rakennettiin multigolfrata. Se oli valmistuessaan Suomen kolmas multigolfrata. Samana vuonna uusittiin myös frisbeegolfradan heittoalustoja. Multigolfradan myötä frisbeegolfia oli mahdollisuus pelata kaikkiaan 15 -väyläisenä. Innostus frisbeegolfiin lähti yhä suurempaan nousuun Paimiossa.

Vuoden 2020 aikana tahtotila frisbeegolfardan laajentamiseksi 18 -väyläiseksi kasvoi. Lajin paikalliset harrastajat ja kaupungin työntekijät yhdessätuumin lähtivät edistämään asiaa. Jo pidempään itänyt visio oli rakentaa kaupungin omistamaan Varasvuoren metsään yhdeksän uutta ”metsäväylää”. Kaupungin tekninen lautakunta piti hanketta tärkeänä ja rahoitus radan laajentamiselle myönnettiin. Nopeasti selvisi, että muutaman talkooaktiivin lisäksi rakentamaan oli tulossa myös monia muita frisbeegolfin ystäviä.

Frisbeegolfradan alta kaadetut puut ajettiin pois hevosmetsurin toimesta

Ratalaajennus talkoovoimin

Työt radan laajentamiseksi aloitettiin huolellisella suunnittelulla ja lupien hakemisella. Kun konkreettiset työt alueella päästiin aloittamaan, metsuri kaatoi puut pois väyläalueilta. Puiden ajo tehtiin hevosmetsurin toimesta. Seuraavaksi oli edessä valtavat risutalkoot, kun kaikki oksat ja rangat kerättiin kasoihin Varasvuoren kuntoradan varteen.

Materiaalia frisbeegolfradalle

Risutalkoot olivat raskas ponnistus, mutta niistä selvittiin joukkovoimalla. Pienen tauon jälkeen korien ja muiden ratavarusteiden saapuminen loi lisää uskoa talkooporukkaan.

Frisbeegolfradan heittoalustojen rakentaminen käynnissä.

Touko-kesäkuun -vaihteessa päästiin viimein rakentamaan heittoalustoja. Heitto-, eli tee-alustoista haluttiin tukevat, jotta niiltä olisi hyvä heittää ja ne kestäisivät pitkään.

Lekan varressa on 2021 perustetun Paimion frisbeegolfseuran ensimmäinen puheenjohtaja, Jonas Wikman. Tolppaa pitämässä on yksi talkoiden päävastuullisista ja Paimion radan toinen ratamestari, Arttu Olkkonen. Manne Peippo on talkoiden tehopakkaus.

Frisbeegolfrataa rakennetaan.

Heittoalustojen sijoittelu ja asemointi on tarkkaa työtä. Runko ankkuroitiin tukevasti kallioon tai maahan.

Esa Westerholm oli mukana radan laajennuksessa jo suunnittelusta asti, ja hän on myös Paimion radan toinen ratamestari. Tässä hän valvoo, että alusta saadaan juuri oikeaan paikkaan ja asentoon.

 

Frisbeegolfradan laajennuksen uusi heittoalusta.

Koko uudesta ratalaajennuksesta haluttiin kaikilta osin  laadukas. Heittoalustojen lisäksi myös korit, väyläopasteet ja väylien väliset siirtymät toteutettiin huolellisesti.

Valmista tuli!

Tavoitteena oli saada rata avattua Juhannukseksi 2021. Tavoitteesta myöhästyttiin parisen viikkoa, mutta se ei jää ketään harmittamaan.

Talkooporukka sai itseoikeutetusti olla ensimmäiset pelaajat ratalaajennuksella.  Taisipa jollain mennä yön pikkutunneille ensimmäistä holaria metsästäessä. Työn tulokseen oltiin itse todella tyytyväisiä ja myöhemmin saadun palautteen perusteella niin ovat olleet kaikki muutkin, jotka radalla ovat pelanneet.

Mutta. Mikään ei tietysti ole riittävästi. Syksyn ja talven tullen ovat paikalliset pelaajat järjestäytyneet ja paikkakunnalle perustettu oma seura, Paimion frisbeegolfseura. Seuran tarkoituksena on kehittää sekä rataa, että harrastus- ja kilpailutoimintaa.

Frisbeegolfradan laajennuksen toteuttanutta talkooporukkaa
Paimion frisbeegolfradan laajennuksen valmistuttua 5.7.2021 otettiin talkooporukasta yhteiskuva. Aivan kaikki eivät ennättännet paikalle. Talkoolaisten ikähaitari oli noin 7 – 70 vuotta.