Siirry sisältöön

Soolotalkoot 2022

Paimio oli toista vuotta mukana Soolotalkoissa.

Soolotalkoot-kyltti jättipalsamikasvuston edessä.

Vuoden 2021 Soolotalkoot-kohde, jossa jättipalsamia torjuttavana.

Soolotalkoot-kampanjan tarkoituksena on kerätä havaintoja vieraslajien esiintymien sijainnista sekä tietoa vieraslajien torjunnoista.

Paimion kaupunki oli mukana valtakunnallisissa vieraslajitalkoissa, jotka pidettiin 23.5.-31.8.2022. Paimiossa oli 10 kaupungin mailta osoitettua Soolotalkoot-torjuntakohdetta. Soolotalkoot-kohteilla torjuttiin komealupiinia ja jättipalsamia.

Soolotalkoot onnistuivat vuonna 2022 kohtalaisesti. Viidessä kohteessa saatiin estettyä komealupiinin siementuotanto poistamalla kukinnot.  Eli puolessa torjuntapaikoista vieraslajintorjunta voidaan katsoa onnistuneeksi käsin tehtävän talkoilun ja niiton ansiosta. Lisäksi Syybyntiellä piennarten niitto on vähentänyt lupiinien siementuotantoa noin puoleen siitä, mitä se olisi ilman niittoa. Jättipalsamien suhteen menestys oli heikompaa, vain yksi tiedetty torjunta, eikä sekään valitettavasti poistanut kuin murto-osan koko kasvustosta. Tärkeää on kuitenkin, että kuntalaisia innostui taas soolotalkoilemaan ja antamaan oman panostuksensa vieraslajitorjuntaan.

Vieraslajien torjuntaa jatketaan vuonna 2023, mahdollisuuksien mukaan myös Soolotalkoot-merkeissä, mikäli hanke järjestetään seuraavana vuonna. Kriittisin kohde on Vähäjoen varsi, jossa jättipalsamikasvustot olisi tärkeä saada torjuttua mahdollisimman pian. Virtaavan veden äärellä leviämisriski on suuri ja erittäin todennäköinen.