Siirry sisältöön

Soihtu-yksikön asiakas- ja palveluohjaus käynnistyy Paimiossa 9. lokakuuta

Sosiaalihuoltolain mukainen ohjaus, neuvonta, palvelutarpeen arviointi sekä lastensuojelutarpeen selvitys toteutetaan Varhassa Soihtu-tiimeissä. Maanantaina 9.10. toiminta laajenee Paimioon, Kaarinaan ja Sauvoon.

Varsinais-Suomen hyvinvointalueen logo, jossa teksti Varha, Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Soihtu-tiimit palvelevat lapsiperheitä sekä alle 65-vuotiaita aikuisia. Ikääntyneiden osalta palvelun tarve kartoitetaan ikääntyneiden
asiakasohjauksessa tai gerontologisen sosiaalityön yksikössä, missä yli 65-vuotiaita koskevat sosiaalihuoltolain mukaiset ilmoitukset/yhteydenotot käsitellään.

Moniammatillista yhteistyötä

Soihtu- tiimi koostuu monialaisesta sosiaalihuollon ja terveydenhuollon ammattilaisten joukosta, jotka yhdessä asiakkaan kanssa kartoittavat asiakkaan tilanteen ja ohjaavat oikeiden palveluiden piiriin. Tiimit ottavat vastaan kiireettömät sosiaalihuoltolain mukaiset yhteydenotot (alle 65-vuotiaista), lastensuojeluilmoitukset ja ennakolliset lastensuojeluilmoitukset sekä vastaavat Pyydä apua –yhteydenottoihin. Kiireellisissä tilanteissa hyvinvointialueen asukkaat ja ammattilaiset ottavat yhteyttä 24/7 sosiaali- ja kriisipäivystykseen numeroon 02 262 6003 ja tilanteissa, mitkä vaativat hätäkeskuksen koordinointia hätäkeskukseen numeroon 112. Pyydä-apua nappi on tarkoitettu Varhan asukkaille (alle 65-vuotiaille), kun he toivovat neuvontaa ja ohjausta sosiaalihuoltoon liittyvissä asioissa.

Toiminta laajenee nyt Paimioon

Soihtu-tiimeihin voi olla yhteydessä sosiaalihuoltoon liittyvissä asioissa niin hyvinvointialueen asukkaat kuin ammattilaiset, viranomaiset ja yhteistyökumppanit. Ammattilaiset, viranomaiset ja muut yhteistyökumppanit voivat matalalla kynnyksellä konsultoida Soihtu-tiimejä.
Soihtu-tiimien toimintaa on jo nyt saatavilla 23 Varhan kunnassa ja 9.10.2023 toiminta laajenee myös Kaarinaan, Paimioon ja Sauvoon. Asiakkaan kotikunta määrittää sen, mihin tiimiin ollaan yhteydessä ja mihin asiakkaat ohjautuvat.

Mikäli haluat tehdä lastensuojeluilmoituksen, ennakollisen lastensuojeluilmoituksen, sosiaalihuoltolain mukaisen ilmoituksen tai yhdessä asianosaisen kanssa yhteydenoton sosiaalihuollon tarpeen arvioimiseksi tee se Varhan sähköisen kanavan kautta. Muista täyttää asianosaisten sekä ammattilaisten yhteystiedot. Vältä tekemään ilmoituksia omia paperilomakkeita käyttäen, sillä asian käsittely voi viivästyä postinjakelun vuoksi. Tee siis aina ilmoitus sähköisesti.

Kiireellisissä asioissa yhteys hätäkeskukseen tai sosiaali- ja kriisipäivystykseen

Mikäli asia on kiireellinen ja vaatii välitöntä puuttumista (esim. epäily lapseen kohdistuneesta väkivallasta, lapsen hoidosta vastuussa oleva aikuinen päihtynyt, lapsi itse päihtynyt, henkilöakuutisti vailla asuntoa tai muu akuutti huoli ihmisestä): yhteys hätäkeskukseen 112 tai
maakunnalliseen sosiaali- ja kriisipäivystykseen 02 262 6003. Muista myös tarvittaessa konsultoida poliisia rikosilmoituksen tekemiseen liittyen. Välitöntä väliintuloa vaativista asioista ei voi tehdä ilmoituksia sähköisen kanavan kautta, sillä sähköistä kanavaa seurataan arkisin klo 8.30-15 ja siinä voi syntyä viive, silloin kun palveluohjaaja on puhelimessa.

Ohjeita alan ammattilaisille

Mikäli sinä ammattilaisena tiedät, että kyseisellä henkilöllä on sosiaalihuollon taikka lastensuojelun asiakkuus, voit myös tavoitella asiakkaan omaa työntekijää suoraan. Mikäli asia kuitenkin vaatii välitöntä puuttumista, ole ensisijaisesti yhteydessä sosiaali- ja kriisipäivystykseen tai hätäkeskukseen. Mikäli haluat ammattilaisena konsultoida, millä tukitoimilla sosiaalihuollosta voidaan tukea henkilöä tai haluat konsultoida, mikäli ilmoituksen tekeminen on tarpeen, ole matalalla kynnyksellä yhteydessä Soihtu-tiimiin.

Soihtu-tiimin työntekijät tekevät töitä lähellä asiakasta ja yhteistyössä monien eri tahojen kanssa. Työntekijät tapaavat asiakkaita Varhan toimipisteissä, jalkautuvat asiakkaiden koteihin ja osallistuvat esimerkiksi verkostopalavereihin. Fyysisesti Kaarina, Paimio, Sauvo Soihtu-tiimin työntekijät sijaitsevat sekä Kaarinassa että Paimiossa. Myöhemmin syksyllä tiimi laajenee kattamaan myös osan Turusta, jolloin alueen laajentumisen myötä tiimiin koko kasvaa ja osa työntekijöistä sijoittuvat fyysisesti Turkuun.

Soihtu-tiimit tarjoavat neuvontaa ja ohjausta arkisin klo 8.30-15

Puhelinnumero Kaarina, Paimio, Sauvo -tiimiin: 02-410 7303

Lisätiedot

Projektipäällikkö Rebecca Sjöholm
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus hanke
rebecca.sjoholm@varha.fi, puh. 044 907 4106

Asiakasohjauspäällikkö Johanna Lehtola
Asiakasohjaus, sosiaali- ja vammaispalvelut
johanna.lehtola@varha.fi, puh. 040 6240 863