Siirry sisältöön

Lukiokurssit

Musiikkiopistossa lukioaikana suoritettuja opintoja hyväksytään lukiokursseiksi, mikäli vastaavia opintoja ei ole lukiossa tarjolla. Opinnoista esitetään lukion rehtorille todistukseksi musiikkiopiston opintokirja tai matrikkeliote. Vastavuoroisesti lukiossa suoritettuja opintoja voidaan hyväksilukea musiikkiopiston opinnoiksi.

Hyväksilukemisessa noudatetaan valtakunnallista yleissuositusta, jonka ovat valmistelleet SML (Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry) ja KMO (Koulujen musiikinopettajat ry) yhdessä Opetushallituksen kanssa.

Esimerkkejä mahdollisista hyväksiluettavista opinnoista, lisätietoja musiikkiopistolta puh. 050 463 8446 tai elina.jaanu@paimio.fi:

Soitto-opinnot

Voit joko aloittaa soitto-opinnot (piano, kitara, viulu, sello, huilu, nokkahuilu, klarinetti, saksofoni, harmonikka) tai jatkaa aiemmin aloittamiasi musiikkiopintoja. Opintoihin kuuluu yksilöllistä ohjausta kerran viikossa sekä omakohtaista harjoittelua. Voit myös suorittaa musiikkiopiston perusasteen tutkintoja. Niistä on hyötyä vaikkapa pyrkiessäsi opiskelemaan alakoulun opettajaksi tai lastentarhanopettajaksi.

Yksinlaulu

Musiikkiopiston laulunopettajan pitämillä tunneilla opit laulamisen lisäksi äänenhuoltoa ja saat vinkkejä kestävään äänenkäyttöön. Laulamisella opit myös hallitsemaan omaa kehoasi paremmin. Noin 16-17 – vuotiaana on ihanteellinen aika aloittaa lauluopinnot! Opintoihin kuuluu yksilöllistä ohjausta kerran viikossa sekä omakohtaista harjoittelua. Voit myös suorittaa musiikkiopiston perusasteen tutkintoja. Niistä on hyötyä vaikkapa pyrkiessäsi opiskelemaan alakoulun opettajaksi tai lastentarhanopettajaksi.

Musiikin teoria 

Kurssilla voit oppia ”uuden kielen” perusteita. ”Kielenoppiminen” etenee aakkosten (yksittäisten nuottien) lukemisesta erilaisten sanojen (nuottiyhdistelmien) kytköksiin, suhteisiin ja kaavoihin (sävellajit, harmoniat jne.) asti. Teoreettisella tasolla tutustut musiikin rytmisiin ja melodisiin elementteihin ja saat mahdollisuuden myös kokeilla nuoteista laulamista tai viheltämistä. Ryhmäopetusta kerran viikossa 60 min.

Kuoro

Musiikkiopiston kuorossa voit kehittää laulutaitojasi ryhmässä.”Joukkuelajin” lomassa opit äänenkäytön ja hengitystekniikan perusteita sekä rohkaistut käyttämään ääntäsi monipuolisesti. Moniäänisissä lauluissa kehität musiikillista osaamistasi: rytmien, melodioitten ja harmonioitten hahmottamista ja hallintaa. Kuoro-ohjelmisto sisältää mm. klassisen ja kevyen musiikin ajankohtaisia hittejä. Kuororyhmä kokoontuu kerran viikossa (á 60min.) ja esiintyy säännöllisesti.