Siirry sisältöön

Osaamisperusteisuus ja opintopistekurssit 

Kansalaisopistoissa opitaan monenlaisia niin työ- kuin vapaa-aikaakin hyödyttäviä tietoja ja taitoja. Perinteisesti opistoissa on opiskeltu harrastusmielessä, mutta nyt myös kansalaisopistot voivat järjestää osaamisperusteisesti toteutettuja kursseja, joista voit saada opintopisteitä. Näin voit saada kurssilla kertyneen osaamisesi paremmin näkyviin itsellesi ja muille ja hyödyntää opintojasi esimerkiksi työelämässä ja muissa opinnoissa.  

Opintopistekurssit on kuvattu osaamisperusteisesti. Tämä tarkoittaa, että kurssille on tehty osaamistavoitteet ja arviointikriteerit.  Osaamistavoitteet kertovat, mitä osaamista sinulla odotetaan olevan kurssin päätyttyä, ja arviointikriteerit kuvaavat sitä, miten sinun tulee osata arvioitava asia. 

Yksi opintopiste vastaa 27 oppitunnin opiskelua. Kursseilla voi olla lähiopetuksen lisäksi myös itsenäistä työskentelyä, mikä lasketaan opintopistemäärään. Opettaja arvioi kurssisuorituksesi, mikäli annat siihen luvan.  Arviointi on täysin vapaaehtoista, ja opintopistekursseille voi siis osallistua myös harrastusmielessä, ilman velvoitetta arviointiin.   

Arvioinnin tarkoituksena on edistää ja tukea oppimistasi – ei arvostella. Kurssit arvioidaan asteikolla hyväksytty/täydennettävä. Hyväksytyt suoritukset tallennetaan valtakunnalliseen Koski-tietovarantoon. Sinä näet omat opintosuorituksesi Oma Opintopolusta, josta voit jakaa opintosuorituksia esimerkiksi työnantajalle tai oppilaitokselle opintojen hyväksilukua varten. 

Opintopistekursseista vastaa suunnittelijaopettaja Jenni Rönnberg (jenni.ronnberg@paimio.fi) Tarkempia tietoja opintopistekurssin arvioinnista antaa kyseisen kurssin opettaja. Opintopistekurssien määrää lisätään vuosittain. 

Lukuvuoden 2023-2024 opintopistekurssit (op=opintopiste) 

  • Espanjan alkeiskurssi (2,5 op) 
  • Ciao! Opitaan italia (2,5 op) 
  • Aivoterveyden perusteet (1 op) 
  • Helpot lastenlaulujen säestykset (1op) 
  • Matka impressiosta ekspressioon (1 op)