Siirry sisältöön

Paimion Sähkömuseo

Sähkötekniikan erikoismuseo Paimion Sähkömuseo sijaitsee Paimion keskustassa. Museossa pääsee tutustumaan sähkötekniikan historiaan ja itsekin testaamaan erilaisia sähkölaitteita. Sähkömuseossa toimii myös museopuoti ja kaupungin matkailuneuvonta.

Sähkömuseossa voi tutustua erilaisiin lamppumalleihin

Museon perusnäyttelyssä kerrotaan minkälaisten vaiheiden kautta sähkö tuotantopaikoilta kulkeutuu käyttäjille, koteihin ja yrityksiin. Matkan aloittaa Paimionjokea ja sen varrella sijaitsevia vesivoimalaitoksia esittelevä pienoismalli. Voimalaitokset on rakennettu jo 1910–1930 -luvuilla, mutta ne tuottavat yhä sähköä. ”Sähkömatkan” varrelle on rakennettu myös puinen muuntajakoppi, jonka sisältöön – tosielämästä poiketen – pääsee katsomaan.

Näyttelyssä pääsee tutustumaan siihen miten esimerkiksi sähköntuotanto ja -jakelun taustalla oleva yritystoiminta on kehittynyt Paimiossa ja sen lähialueella vuonna 1912 toimintansa aloittaneesta Karunan ja Sauvon Sähköosakeyhtiöstä Lounais-Suomen Sähköosakeyhtiön, ja Länsivoiman kautta nykyisiin toimijoihin (Fortum Oyj ja Caruna).

Yläkerran näyttelyosassa tuodaan esille kuluttajanäkökulmaa sähkön tuotannossa, jakelussa ja käytön historiassa. Näyttelyihin on lisätty ääniä, kosketus- ja kokeilumahdollisuuksia. Näyttelyssä voi tutustua myös kotitalouksien, maatalouden sekä terveydenhoidon sähköistymiseen. Lapsille ja lapsenmielisille on näyttelyyn hankittu plasmapallo, jonka avulla voi itse tehdä ja nähdä sähköpurkauksia.

Sähkömuseo sijaitsee kolmikerroksisessa graniittikivirakennuksessa.

Museon sijainti ja yhteystiedot

Sähkömuseo sijaitsee Paimion keskustassa, Vistantien varrella sijaitsevassa kolmikerroksisessa graniittikivirakennuksessa. Kahdessa ylimmässä kerroksessa ovat näyttelytilat, alimmassa kerrossa on museokauppa, WC-tilat, asiakaspalvelupiste ja toimistotilat.

Osoite: Vistantie 24a
puh: 02 474 5440
sähköposti: touristinfo@paimio.fi

Paimion Sähkömuseosäätiö

Ajatus sähkömuseon perustamisesta Paimioon on kytenyt jo vuosikymmenien ajan. Sähkölähteenmäki Oy:n toimitusjohtaja Jukka Lähteenmäki pyysi sähkömiehiään säästämään vanhoja ja erikoisia laitteita jo 1960-luvulla mahdollinen museo mielessään. Vuonna 1992 Lounais-Suomen Sähkö Oy, Sähkölähteenmäki Oy, Paimion kunta ja Paimio-Seura perustivat Sähkömuseosäätiön, jonka tehtävä on sähkömuseon perustaminen ja ylläpitäminen sekä sähkön historian taltiointi ja tunnetuksi tekeminen.

Sähkömuseosäätiön toimintaa koskevista päätöksistä vastaa  kuusihenkinen hallitus, joka koostuu perustajayhteisöjen jäsenistä. Vuodesta 2007 lähtien myös Sähkömuseoveljillä ja -sisarilla on ollut edustajansa hallituksessa. Lähinnä perustajayhteisöjen entisistä työntekijöistä koostuva talkooryhmä on alusta alkaen tuonut tärkeän panoksensa säätiön toimintaan mm. luetteloimalla esineistöä ja opastamalla museon näyttelyissä. Museon harjoittamaa työtä sähköperinteen keräämiseksi, tallentamiseksi ja esittämiseksi ovat lisäksi tukeneet lukuisat yritykset.