Siirry sisältöön

Paimion Sähkömuseo

Sähkötekniikan erikoismuseo Paimion Sähkömuseo sijaitsee Paimion keskustassa. Museossa pääsee tutustumaan sähkötekniikan historiaan ja itsekin testaamaan erilaisia sähkölaitteita. Sähkömuseossa toimii myös museopuoti ja kaupungin matkailuneuvonta.

Sähkömuseossa voi tutustua erilaisiin lamppumalleihin

Museon perusnäyttelyssä kerrotaan, minkälaisten vaiheiden kautta sähkö tuotantopaikoilta kulkeutuu käyttäjille, koteihin ja yrityksiin. Näyttelyssä pääsee tutustumaan myös siihen, miten sähköntuotanto ja -jakelun taustalla oleva yritystoiminta on kehittynyt Paimiossa ja sen lähialueilla.

Matkan aloittaa Paimionjokea ja sen varrella sijaitsevia vesivoimalaitoksia esittelevä pienoismalli. Pienoismallin vipuja vääntämällä pääset tutustumaan lähemmin erilaisiin voimalaitoksiin. Näyttelystä löydät myös useita sähköalan historiaa käsitteleviä videoita, kolme erilaista vr-ympäristöä sekä puisen muuntajakopin, jonka sisälle – tosielämästä poiketen – pääsee katsomaan!

Yläkerran näyttelyosassa pääset tutustumaan kotitalouksien, maatalouden sekä terveydenhoidon sähköistymiseen. Kuluttajanäkökulman lisäksi oman osionsa saa myös Sähkölähteenmäki Oy, joka alueen merkittävänä työllistäjänä ja sähköntuottajana oli ratkaisevasti vaikuttamassa myös Sähkömuseon perustamiseen.

Sähkölähteenmäen perustamisesta tulee vuonna 2023 kuluneeksi sata vuotta! Keväällä 2023 näyttelykerrosta muokataankin SLM 100 -kerrokseksi. Uusittu näyttely avautuu kesäkuun alkuun mennessä.

Sähkömuseo sijaitsee kolmikerroksisessa graniittikivirakennuksessa.

Aukioloajat ja hinnasto 2023

Aukioloajat 1.6.-6.8.

tiistai-perjantai klo 11-17.30

lauantai-sunnuntai 12-16

 

Aukioloajat 7.8.-31.8.

keskiviikko-sunnuntai klo 12-16

Museo ei ota vastaan ryhmävierailuja 1.12.2022 – 31.3.2023. Myös huhti-toukokuussa mahdollisuudet ryhmävieraiden vastaanottamisen ovat suppeat näyttelyvaihdon takia.

Pääsymaksu 5€/4€/3€

 

 

Katso kaikki hinnat

Sijainti

Sähkömuseo sijaitsee Paimion keskustassa, osoitteessa Vistantie 24 a. Kahdessa ylimmässä kerroksessa ovat näyttelytilat, alimmassa kerroksessa on museokauppa, WC-tilat, asiakaspalvelupiste ja toimistotilat.

 • Sähkömuseo ei ole valitettavasti täysin esteetön. Lipunmyynti sijaitsee alimmassa kerroksessa, jonne on esteetön sisäänkäynti. Museon toiselta puolelta pääsee ulkokautta pyörätuoliliuskaa pitkin museon keskimmäiseen kerrokseen. Museon kolmanteen kerrokseen pääsee ainoastaan portaita pitkin, sillä talossa ei ole hissiä.

  WC-tilat sijaitsevat museon alimmassa kerroksessa ja ovat esteettömät.

  Näyttelytiloissa on paljon tuoleja, jotka ovat vapaasti asiakkaiden käytössä. Tämän lisäksi näyttelytiloissa on tarjolla paljon kuunneltavaa informaatiota.

  Monia näyttelyesineitä pääsee myös koskettamaan. Kosketeltavat esineet on museossa merkitty selkeästi.

  Sähkömuseo tarjoaa ruotsin- ja englanninkieliset opaslehtisiä. Opaslehtiset ovat saatavilla museon lipunmyynnistä.

   

  Julkisilla museolle

  Matkahuollon linja-autopysäkki on 150m päässä museosta. Bussilla pääsee Paimioon Salon, Turun ja Kemiönsaaren suunnilta. Turku-Paimio välillä kulkee Fölin bussit

Paimion Sähkömuseosäätiö

Sähkömuseota ylläpitää Paimion Sähkömuseosäätiö.

Ajatus sähkömuseon perustamisesta Paimioon on kytenyt jo vuosikymmenien ajan. Sähkölähteenmäki Oy:n toimitusjohtaja Jukka Lähteenmäki pyysi sähkömiehiään säästämään vanhoja ja erikoisia laitteita jo 1960-luvulla mahdollinen museo mielessään. Vuonna 1992 Lounais-Suomen Sähkö Oy, Sähkölähteenmäki Oy, Paimion kunta ja Paimio-Seura perustivat Sähkömuseosäätiön, jonka tehtävä on sähkömuseon perustaminen ja ylläpitäminen sekä sähkön historian taltiointi ja tunnetuksi tekeminen.

 

Kokoelmat

Sähkömuseon monipuoliset kokoelmat ovat syntyneet valtaosin lahjoitusten pohjalta. Kokoelmiin kuuluu vanhojen sähkölaitteiden lisäksi paljon sähköntuotantoon ja -jakeluun liittyvää esineistöä sekä kirjallista aineistoa.

Säätiön toiminnan tukijoita

Sähkömuseosäätiön toiminnan rahallisina tukijoina ovat 2020-luvulla toimineet:

 • Paimion kaupunki (sivistys- ja vapaaikalautakunnan kulttuurituki)
 • Evatec
 • Pemarstock
 • Fortum
 • Paimio-Seura
 • ELTEL
 • Electric Power Finland
 • Meka
 • Paimion Lämpökeskus
 • Fingrid
 • SLO
 • Jonator
 • Vilomix
 • HeadPower