Siirry sisältöön

Kirjastovierailun ABC – Koulut

Pojat lukevat satunurkkauksessa.

Vierailuajan varaaminen

Varaa vierailuaika hyvissä ajoin, viimeistään 2 viikkoa ennen käyntiä. Vierailuaikaa varatessa kerro toiveistasi vierailun suhteen. Haluatteko kirjavinkkausta, kirjastonkäytönopetusta tai kiinnostaako teitä jokin tietty aihepiiri? Kerro myös ryhmäsi koko. Muistathan myös ilmoittaa muutoksista tai vierailun peruuntumisesta kirjastoon.

Vierailuun valmistautuminen

Keskustele ryhmäsi kanssa etukäteen kirjastokäynnistä ja sen sisällöstä: miksi vierailette kirjastossa tai miksi kirjastonhoitaja tulee kouluun. Innostunut opettaja saa myös luokkansa kiinnostumaan asiasta. Muistuta oppilaita ottamaan kirjastokortit mukaan lainausta varten.

Vierailun aikana

Opettajan tulee aina olla läsnä kirjastovierailulla ja kirjastonhoitajan vieraillessa koululla. Opettaja on vastuussa oppilaistaan ja vastaa myös oppilaiden käyttäytymisestä kirjastovierailun aikana sekä kirjastonhoitajan vieraillessa koululla. Käytöksestä on hyvä keskustella oppilaiden kanssa etukäteen.

Vierailun jälkeen

Kirjaston henkilökunta ottaa mielellään vastaan palautetta joko vierailun päätteeksi tai myöhemmin esimerkiksi sähköpostitse.

Omatoiminen asiointi kirjastossa

Koululuokat voivat asioida kirjastossa myös omatoimiaikana. Tällöin koko ryhmän kirjautuminen sisälle kirjastoon tapahtuu opettajalle tehdyllä kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Huomioithan, että omatoimiaikana asiakaspalvelussa ei ole henkilökuntaa ja lainaus ja palautus tapahtuvat automaateilla. Oppilailla tulee olla mukana oma kirjastokortti ja siihen liitetty tunnusluku (PIN-koodi), jotta lainaus automaateilla onnistuu. Mikäli aineisto lainataan opettajan kortille, opettaja huolehtii lainoista. Tällöin kirjoja ei kannata antaa oppilaille kotiin vietäväksi, vaan käyttää niitä koulussa.

Tervetuloa kirjastoon! Tehdään yhdessä kirjastovierailusta antoisa.