Siirry sisältöön

Yleinen maskisuositus päättynyt maakunnassa ja Paimiossa

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä päätti perjantaina 22.4.2022 luopua yleisestä maskisuosituksesta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) aikaisemman päätöksen mukaisesti.

Taustaa

THL poisti 14.4.2022 yleisen maskisuosituksen Suomessa lukuun ottamatta seuraavia tilanteita:

  • Julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, kun hakeudutaan koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • Jos on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
  • Jos tietää altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Oireisille suositellaan aina ensisijaisesti kotona pysymistä oireiden väistymiseen saakka.

Maskin käyttöä suositellaan Varsinais-Suomessa kuitenkin edelleen henkilökunnalle ja vierailijoille seuraavissa paikoissa: Terveydenhuollon kaikissa toimipisteissä (sairaalat, terveyskeskukset, vastaanotot), ympärivuorokautisen hoivan laitoksissa, vammaispalveluiden hoitoyksiköissä, iäkkäiden ja riskiryhmään kuuluvien laitos- ja kotihoidossa sekä tarvittaessa myös sosiaalityössä.

– Jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Erityisesti rokottamattomien sekä niiden, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista huolimatta kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti, Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyksin) infektiolääkäri Harri Marttila sanoo.

Työpaikoilla voi olla edelleen työnantajan tarkempia ohjeistuksia ja niistä päättää työnantaja. Työterveyslaitos (TTL) julkaisi 14.4. uutisen siitä, että työnantaja tekee työpaikkojen sisäisestä maskin käytöstä ohjeistusta riskiarvion perusteella.

Epidemia on rauhoittumassa

Koronaviruspositiivisten potilaiden uudet hoitojaksot Tyksin sairaaloissa ovat vähentyneet jo neljän viikon ajan, mikä kuvaa epidemian rauhoittumista. Tällä hetkellä Tyksissä on 23 koronapotilasta, joista 17 on hoidossa koronavirusinfektion vuoksi, kuudella potilaalla koronavirus on lisälöydös. Teho-osastoilla ei ole nyt koronapotilaita.

Iäkkäillä on yhä paljon tartuntoja ja perusterveydenhuollon osastoilla on vielä runsaasti koronapotilaita. Hoivalaitoksissa on viime viikkoina esiintynyt epidemioita.

– Lakon aiheuttaman testausmäärän vähentymisen vuoksi ilmaantuvuusluvut eivät ole tällä hetkellä luotettavia, mutta arvioimme silti todellisen tapausmäärän olevan laskusuuntainen. Mikäli testaaminen palaa nyt normaaliksi, saamme vapun aikoihin taas vertailukelpoista tietoa ilmaantuvuudesta, Marttila arvioi.

– Koronavirusepidemian aiheuttama uhka terveydenhuollon kantokyvylle on viimeinkin hiljalleen vähentymässä epidemiatilanteen parantuessa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän seuraava kokous on tiistaina 10.5.2022.

Käytännön vaikutukset Paimiossa

Yleisen maskisuosituksen päättyminen tarkoittaa, että kaupungin toimipisteissä, kuten kaupungintalolla, kouluissa ja päiväkodeissa, ei ole enää käytössä maskinkäyttösuositusta.

Paimion pandemiatyöryhmän säännölliset kokoontumiset päätettiin lopettaa. Jatkossa pandemiatyöryhmä kokoontuu tarvittaessa kaupunginjohtajan kutsusta. Kaupunki tiedottaa jatkossakin verkkosivujen ja facebook-sivujensa kautta mahdollisesta muutoksista koronasuosituksiin. Myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronasivulta löytyy ajantasaista tietoa koronatilanteesta ja -suosituksista.