Siirry sisältöön

Vuoden 2023 Paimio-mitali Jukka Salmelalle

Mies ruusujen ja Paimio-mitalin kanssa, taustalla Suomen lippu.

Paimio-mitali myönnetään yleisesti arvostetulle henkilölle, joka on saavuttanut menestystä toiminnallaan Paimion ja paimiolaisuuden hyväksi mm. kulttuurin, tieteen, urheilun, sosiaalitoimen, talouselämän tai yhdyskuntatyön alueella. Paimiolaisen kuvanveistäjä Raili Mikkosen suunnittelema Paimio-mitali jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003. Tänä vuonna jaetaan kaupunginhallituksen päätöksellä yksi Paimio-mitali.

Paimio-mitali numero 29 saa Jukka Salmela, joka on tehnyt Paimiossa 50 vuoden ajan töitä aktiivisena vapaaehtoisena urheilu- ja kulttuurikentällä sekä tehnyt mittavan työn kunnallisissa luottamustehtävissä. Salmela on toiminut poikkeuksellisen pitkään paimiolaisen liikunnan ja urheilun hyväksi, ja hänet tunnetaankin ennen kaikkea paimiolaisen liikunnan edistäjänä. Salmela on edustanut Paimiota niin kunnallisella, maakunnallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla.

Jukka Salmela muutti vuonna 1974 työtehtävien perässä Paimioon. Salmela teki työuransa sähköverkon rakennus- ja johtotehtävissä Lounais-Suomen Sähkössä ja sen jälkeisissä yhtiöissä Länsivoimassa sekä Fortumissa. Tämän lisäksi 1990 luvulla verkonrakennus urakointiyhtiöissä, muun muassa Verkonrakennus Oy:ssä. Heti muutettuaan Paimioon Salmela liittyi Paimion Urheilijoihin, jossa hän vaikuttaa vielä tänäkin päivänä. Hän on toiminut muun muassa seuran puheenjohtajana, yleisurheilujaoston puheenjohtajana ja valmentajana. Hän on vuosikymmenien aikana ollut järjestämässä urheilukilpailuja Paimiossa aina huipputasolta pienten lasten miniolympialaisiin. Paimion Seuraparlamentin puheenjohtajana hän toimi vuosina 2010–2021. Paimion Urheilijoista Salmelan tie on vienyt myös suurempiin urheiluympyröihin. Varsinais-Suomen Yleisurheilu ry:ssä hän on toiminut 2000-luvulla yli kymmenen vuotta hallituksen jäsenenä sekä puheenjohtajana. Suomen Urheiluliitossa Salmela on toiminut hallituksen jäsenenä vuosina 2002–2009 sekä 2012-2015. Yhtenä Salmelan luottamustehtävien kohokohtana on ollut vuonna 2005, kun hän toimi Espoossa järjestettyjen yleisurheilun vammaisten avoimien EM-kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtajana.

Luottamustoimiin Jukka Salmela ryhtyi vuonna 1981, jolloin hänet valittiin liikuntalautakunnan jäseneksi. Luottamustehtäviä paikallishallinnossa hän hoiti aina vuoteen 2021. Näiden 40 vuoden aikana Salmela toimi jaksoja muun muassa liikuntalautakunnan puheenjohtajana, kaupunginvaltuutettuna, teknisen lautakunnan varapuheenjohtajana, ympäristö- ja maaseutulautakunnan jäsenenä sekä vaalilautakunnan jäsenenä.

Lisäksi Jukka Salmela toimi vuosina 1997–2008 Paimion Ammatillisen Aikuiskoulutuskeskuksen johtokunnassa jäsenenä ja puheenjohtajana. Vuodesta 2014 alkaen hän on ollut myös Paimion Sähkömuseosäätiön hallituksen puheenjohtajana ja toimii roolissa edelleen. Salmela on saanut vuonna 2015 Liikunnan ja urheilun kultaisen ansioristin.

Jukka Salmela on viiden vuosikymmenen ajan toiminut aktiivisesti, laaja-alaisesti ja pitkäjänteisesti niin Paimiossa kuin sen ulkopuolellakin.

 

Taiteilija Raili Mikkosen suunnittelemassa yksisivuisessa mitalissa on kuvattuna keskeisiä paimiolaisia rakennuksia: lukio, Pyhän Mikaelin kirkon kellotapuli sekä Paimion sairaala. Lyöty mitali on valmistettu turkulaisessa Platinoro Oy:ssä. Mitali on upotettu tervalepästä valmistettuun puukehykseen, jonka taiteilija Mikkosen kanssa ovat suunnitelleet ja toteuttaneet paimiolaiset Osmo Viljanen ja Pirkko Kolehmainen. Mitalin saajille annettavan kunniakirjan on suunnitellut Varsinais-Suomen Kansanopiston graafisen suunnittelun ja kuvittamisen linjalla opiskellut turkulainen Ville Vuottila.