Siirry sisältöön

Tutustuminen KIPSI-hankkeen ja Åbo Akademin maaperätutkimuksiin Liedon Savijoella

Tervetuloa Varsinais-Suomen ELY-keskuksen KIPSI-hankkeen tilaisuuteen Lietoon. Tilaisuudessa esitellään KIPSI-hankkeen ja Åbo Akademin maaperätutkimusyhteistyötä ja järjestetään myös demonstraatio maaperänäytteenotosta.

KIPSI-hankkeen esittely Liedon savijoella 4.11.2022.

KIPSI-hankkeen esittely Liedon savijoella 4.11.2022.

Tervetuloa Varsinais-Suomen ELY-keskuksen KIPSI-hankkeen tilaisuuteen Liedon Parman urheilutalolle (Bränikkäläntie 66, Lieto) 4.11. klo 10 – 12.

Tilaisuudessa esitellään KIPSI-hankkeen ja Åbo Akademin maaperätutkimusyhteistyötä ja järjestetään myös demonstraatio maaperänäytteenotosta.

Puheenvuorot:
Peter Österholm, Åbo Akademi
Petri Ekholm, SYKE ja SAVE2-hanke
Paimionjoki-yhdistys
Lisäksi demonstraatio maaperänäytteenotosta

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen asiantuntijat ovat paikalla vastaamassa kysymyksiin kipsistä ja KIPSI-hankkeesta.

Tilaisuudessa kahvitarjoilu.

 

Miten tapahtuma liittyy Paimioon?

Paimion kaupungin ympäristöohjelman (2019-2022) tavoitteen mukaan Paimionjoen ravinnekuormaa kaupungin viljelyspelloilta pienennetään vapaaehtoisilla lisävuokrasopimuksilla, jotka sisältävät ravinnekuormaa vähentäviä toimenpiteitä, esimerkiksi kipsikäsittelyn tai monivuotisten nurmien viljelyä. Tavoitteen saavuttaminen otti askeleen eteenpäin, kun vuoden 2021 syksyllä kaupunki päivitti peltovuokrasopimuksiaan.  Kaupungin vuokrapellot vuokrataan 5 vuoden vuokra-ajalle. Vuokra-aikaa on mahdollista jatkaa entisin ehdoin uudella 5-vuotiskaudella, jos viljelijä kalkitsee ja kipsikäsittelee vuokrasopimukseen sisältyvät pellot. Peltojen kipsikäsittelyssä kipsiä levitetään pelloille vähentämään sieltä vesistöihin karkaavaa fosforikuormaa. Kipsikäsittely on todettu toimivaksi vesiensuojelukeinoksi, sillä kipsi vähentää fosforikuormaa tehokkaammin ja edullisemmin kuin mikään muu vaihtoehto. Tehtyjen/tehtävien kipsi-/kalkkikäsittelyjen vaikutuksia tullaan seuraamaan kaupungin vuokrapelloilla esim. maaperänäytteiden avulla.

Mikäli tämä paikallisestikin merkitsevä aihe kiinnostaa, saavu paikalle Lietoon perjantaina 4.11. kuulemaan ja kyselemään lisää kipsikäsittelystä asiantuntijoilta!

 

Mitä, missä, milloin:

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen KIPSI-hankkeen tilaisuus perjantaina 4.11. klo 10 – 12

Liedon Parman urheilutalolle (Bränikkäläntie 66, Lieto)