Siirry sisältöön

MunPaimio -asukasbudjetin avulla toteutetaan 8 hanketta

Paimiolaiset osallistuivat innokkaasti asukasbudjetin äänestysvaiheeseen. Kun 432 äänestäjän antamat äänet laskettiin yhteen, ja huomioitiin käytettävissä oleva budjetti, toteutusvaiheeseen pääsi kaikkiaan kahdeksan hanketta.

Piirroskuvassa paimiolaisia rakennuksia ja teksti Millainen on mun Paimio? Paimion Asukasbudjetti 2024.

Paimiossa toteutetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa asukasbudjetointia, jota Paimiossa toteutetaan nimellä MunPaimio -asukasbudjetti. Tammi-helmikuussa kerättiin kaupunkilaisilta ehdotuksia, joista 17 eri ehdotusta pääsi äänestykseen, joka toteutettiin huhtikuun alussa. Äänestystulosten perustella kuluvan vuoden aikana tullaan toteuttamaan kahdeksan erilaista hanketta. Paimiossa asukasbudjettiin oli kaupunginvaltuuston päätöksellä varattu 45 000 euron määräraha.

Paimiolaiset äänestivät innokkaasti

MunPaimio -hankkeisiin saapui kaikkiaan äänestysvastauksia kaikkiaan 432 äänestäjältä, joka on asukaslukuun suhteutettuna korkeampi määrä, kun verrataan useaan muuhun alkuvuoden aikana asukasbudjetointia toteuttaneeseen varsinaissuomalaiseen kaupunkiin.

Äänestettävät ehdotukset oli jaettu kahteen ryhmään: teknisen toimialan toteutukset (25 000€) ja hyvinvointilautakunnan alaisten palveluiden (HYTE) alaiset toteutukset (20 000€). Kullekin hankkeelle oli arvioitu toteutukseen tarvittava eurosumma. Äänestyksessä oli mahdollista antaa 1-3 ääntä teknisen toimialan toteutukselle, joiden yhteissumma oli maksimissaan 25 000€. HYTE-ryhmässä oli niin ikään mahdollista 1-3 ääntä. Niiden maksimisumma oli 20 000€. Äänestää sai vain kerran. Äänioikeutettuja olivat paimiolaiset ja Paimiossa asioivat.

Äänestysvaiheesta toteutukseen edenneet hankkeet

Tekninen toimiala

  1. Luontopolku lapsille Parantolan metsiin 7000€ (257 ääntä)
  2. Kiinteitä piknikpöytiä Jokipuistoon 10 000€ (200 ääntä)
  3. Esteetön reitti maauimala Ankkalammen ympäristöön 10 000€ (127 ääntä)

Hankkeiden yhteissumma 27 000€. Teknisen toimialan mukaan hankkeet kyetään kuitenkin toteuttamaan niin, että budjetoitua 25 000 euroa ei ylitetä.

Hyvinvointilautakunnan alaisten toimijoiden toteutukset:

  1. Uimahalli Solinan viihtyvyyden parantaminen 1000€ (202 ääntä)
  2. Tunnetun pop-artistin konsertti kaupunkilaisille 10 000€ (152 ääntä)
  3. Ohjaaja kuntosali Kolinaan 1pvä/vk 3000€ (147 ääntä)
  4. CrazyLight-nopeuspelikone nuorisotalolle 5000€ (122 ääntä)
  5. Ilmainen kesäkurpitsapelto 400€ (112 ääntä)

Hankkeiden yhteissumma 19 400€.

Kaikki hankkeet on tarkoitus toteuttaa vuoden 2024 aikana. Tunnetun pop-artistin konsertti on suunniteltu toteutettavaksi Jokipuistossa 17.8 järjestettävien Harrastusmessujen yhteydessä.

Ikäihmisiä pelaamassa pienpelikentällä.

MunPaimion avulla Jokipuistoon on tulossa kiinteitä piknik-pöytiä sekä tunnetun pop-artistin konsertti.

Taustaa

MunPaimio -asukasbudjetti  on Paimion tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia. MunPaimio-asukasbudjetin tavoitteena on lisätä paimiolaisten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Kaupunki kannusti kuntalaisia, paimiolaisia järjestöjä ja yrityksiä sekä Paimiossa asioivia henkilöitä miettimään aktiivisesti luovia ja innovatiivisia ideoita, jotta yhdessä voitaisiin rakentaa Paimiosta vielä parempi paikka. Paimion kaupungin ensimmäisen asukasbudjetoinnin prosessin valmistelu aloitettiin loppuvuodesta 2023 ja HYTE-ohjausryhmä  nimesi AsBu (asukasbudjetti)-tiimin valmistelemaan ja toteuttamaan prosessia.

Paimion asukasbudjetoinnin suunnitelmana on, että jatkossa ideoiden keruu, ehdotusten äänestys ja toteutusvaiheeseen äänestettyjen hankkeiden toteutus toteutettaisiin joka toinen vuosi.

Lisätiedot:

Liikunta- ja hyvinvointikoordinaattori Matleena Koskinen, p. 02 474 5329, matleena.koskinen@paimio.fi