Siirry sisältöön

Maaomistajia pyydetään tarkastamaan vesistönsä kiehkuravesiruton varalta Paimiossa

On tärkeä tehdä kuvallinen havaintoilmoitus kaikista kiehkuravesirutto havainnoista.

Kiehkuravesirutto on muodostanut mattomaisen kasvuston lammen pohjaan.

Kiehkuravesirutto on muodostanut mattomaisen kasvuston lammen pohjaan. (kuva: Laura Paarala)

Paimiossa on havaittu jo viidessä lammessa EU:ssa haitalliseksi säädettyä vieraslajia kiehkuravesiruttoa. Paimion kaupunki kartoittaa kiehkuravesiruton levinneisyyttä Paimiossa. On tärkeä tietää vieraslajin levinneisyydestä, jotta pystytään estämään sen leviämistä entisestään ja suunnittelemaan alueellisia torjuntakeinoja.

Toivommekin, että kaikki maanomistajat tarkastaisivat maillaan olevat lammet ja muut vesistöt kiehkuravesiruton varalta. Ilmoitukset kiehkuravesirutosta ja myös epävarmoista havainnoista voi tehdä kuvan kera vieraslajit.fi -sivustolle tai iNaturalist -sovelluksen kautta. Mikäli tarvitset apua vieraslajin tunnistamiseen tai havaintoilmoituksen tekemiseen, sitä tarjoaa Paimion kaupungin ympäristösuojelu.

Tarkoitus on vain kartoittaa kiehkuravesiruton levinneisyyttä, viranomainen ei velvoita yksityishenkilöitä kiehkuravesiruton torjuntaan eikä vieraslaji-ilmoituksesta seuraa sakkoa tai muutakaan kustannusta. Kiehkuravesirutto on haitallinen vieraslaji, koska se syrjäyttää luontaiset lajit, rehevöittää vesistöjä ja muodostaessaan runsaita kasvustoja kiehkuravesirutto haittaa merkittävästi mm. virkistyskäyttöä.

Kuvassa on käden päällä pitkä pätkä kiehkuravesiruttoa eli haitalliseksi vieraslajiksi määriteltyä uposkasvia.
Kiehkuravesirutto on pitkulainen uposkasvi, jonka lehdet kasvavat kolmen lehden kiehkuroina varren ympärillä. Kyseinen vieraslaji kasvaa kärjistään ja haaroo runsaasti. (kuva: Laura Paarala)

 

Lisätietoja:

vieraslajit.fi – kiehkuravesirutto

Apua tunnistukseen sekä havaintoilmoituksen tekoon:

Paimion kaupungin ympäristösuojelun projektisuunnittelija
laura.paarala@paimio.fi
+358 2 474 5488