Siirry sisältöön

Lounais-Suomen jätehuolto-ohjelma vuosille 2023–2028 tuli voimaan

Kohti kiertotaloutta – Lounais-Suomen jätehuolto-ohjelma 2023–2028 on hyväksytty. Jätehuolto-ohjelma on Lounais-Suomen jätehuollon yhteistoiminta-alueen kuntien yhteinen näkemys siitä, miten seudun kunnallista jätehuoltoa kehitetään seuraavien vuosien aikana.

Ohjelma on valmisteltu yhteistyössä alueen jätehuollon toimijoiden ja kuntien kanssa ja sen aikajänne yltää vuoteen 2028. Ohjelma valmistui keväällä 2023 ja se tuli voimaan marraskuun 2023 lopulla, jolloin Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy ja jokainen yhteistyökunta olivat sen hyväksyneet.

Kohti kiertotaloutta -jätehuolto-ohjelmaan on koottu kuusi tavoitetta ja niihin liittyviä toimenpiteitä, joilla tavoitteita pyritään saavuttamaan. Jokaiselle toimenpiteelle on nimetty toteuttamisesta vastaava taho, joita ovat Lounais-Suomen jätehuolto Oy, Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta tai osakaskunnat. Ohjelma on jätehuollon suunnittelun ja päätöksenteon tukena kunnissa, jätehuoltolautakunnassa ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:ssä. Ohjelman toteutumista toimikaudella tulee seuraamaan kuntien jätehuollon vastuuhenkilöiden muodostama seurantaryhmä.

Kohti kiertotaloutta -jätehuolto-ohjelman tavoitteet kiteytetään jätehuollon tavoitetilaa koskevassa visiossa vuodelle 2028 seuraavalla tavalla: ”Alueen asukkaat, kunnat ja jätehuoltotoimijat toteuttavat yhteistyöllä onnistuneita ja kestäviä toimia jätteen määrän vähentämiseksi. Monipuoliset kunnalliset jätehuoltopalvelut on toteutettu ympäristön edut ja kiertotalouden periaatteet huomioiden.”

Lounais-Suomen jätehuollon yhteistoiminta-alueeseen kuuluvat kunnat ovat: Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Lieto, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Parainen, Pöytyä, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo, Turku ja Uusikaupunki.