Siirry sisältöön

Kutsu Paimionjoen ympäristövirtaamatyöpajaan perjantaina 7.10.

Dronekuva Paimionjoesta, kuvannut Oskari Summanen.

Paimionjoki Askalan voimalaitokselta. Kuvannut: Oskari Summanen

Paimionjoelle on tekeillä ympäristövirtaamaselvitys, jonka tarkoituksena on määritellä, mikä on vesiluonnon hyvinvoinnin kannalta riittävä virtaama Askalan voimalaitoksen alapuolisella jokialueella. Työssä huomioidaan myös muiden vedenkäyttömuotojen tarpeet, jolloin muodostuu laaja kokonaiskuva ympäristövirtaaman mahdollisuuksista Paimionjoessa. Selvitys on ensimmäinen laatuaan Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella.

Ympäristövirtaamaselvityksen toteuttavat Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kalatalouspalvelut-yksikön toimeksiannosta Luonnonvarakeskus, Envilytica ja Suomen ympäristökeskus.

Ympäristövirtaamaselvityksen kenttätöitä on tehty Paimionjoen alaosalla syksyllä 2021 sekä kuluneen kesän aikana. Joesta on mitattu vedenpinnan korkeuksia eri virtaamatilanteissa, tutkittu uoman pohjan laatua sekä kuvattu uomaa dronella. Mittaustulosten sekä eri kalalajien tunnettujen elinympäristövaatimustietojen perusteella laaditaan elinympäristömalli, jossa tarkastellaan kuinka paljon joen alaosalla on lohen, taimenen ja vaellussiian eri kehitysvaiheille sopivaa elinympäristöä. Eli paljonko vettä tarvitaan, että näiden lajien lisääntyminen ja poikastuotanto olisi mahdollista Paimionjoen alaosalla?

Selvityksen toinen osa on osallistava työpaja, jossa pohditaan kalaston lisäksi laajemmin koko ekosysteemin ja muiden vesistönkäyttömuotojen tarpeita Paimionjoella. Riittääkö Paimionjoen vesi kaikille tarvitsijoille?

Työpaja on avoin kaikille vesistön käyttäjille ja pidetään Paimion kaupungintalon Paimiosalissa 7.10.2022 klo 8.30–12.

Tarjoilujen takia ilmoittautumisia pyydetään 30.9. mennessä: kristiina.kuusisto@paimio.fi

OHJELMA

Aika: pe 7.10.2022 klo 8.30-12
Paikka: Paimiosali, Paimion kaupungintalo, Vistantie 18

8.30 Kahvia ja pientä suolaista tarjolla kaupungintalon aulakahvilassa

8.45 Tilaisuus alkaa Paimiosalissa

Alustukset (n. 10 min/puhuja):

  • Erikoistutkija Saija Koljonen /SYKE: Mikä on ympäristövirtaama ja mihin sitä tarvitaan? Esimerkkejä Suomesta ja maailmalta. Työpajamenetelmän lyhyt esittely.
  • Johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Triipponen /V-S ELY-keskus: Virtaamat Paimionjoessa nykyään sekä arvio tulossa olevista muutoksista.
  • Ylitarkastaja Leena Lehtomaa /V-S ELY-keskus: Askalan alueen luonto ja jokieliöstö.
  • Toimitusjohtaja Hannu Ruotsalainen /Koskienergia Oy: Vesivoiman tuottaminen Paimionjoessa ja Askalan voimalaitoksen toiminta.

9.30 Esitelmä, tutkija Mikko Hynninen /LUKE & Envilytica: Paimionjoen ympäristövirtaamaselvitys ja Askalan ympäristövirtaaman mallinnus.

10.00 Työpaja, vetäjänä Saija Koljonen: Building Block -työkalun avulla keskustellaan vedenkäyttöön liittyvistä erilaisista tarpeista. Veden määrällinen tarve virtaveden ekosysteemille, lajeille, vesivoiman tuotannolle, maataloudelle ja virkistyskäytölle voidaan yhdistää laajaan kokonaiskuvaan, jonka avulla määritellään ympäristövirtaaman mahdollisuudet.

12.00 Tilaisuus päättyy