Siirry sisältöön

Juntola-ilta maanantaina 8.11.

Juntolan vesivoimalaitoksen täysipainoisesta käyttöönottamisesta tulee kuluneeksi 8. marraskuuta tasan sata vuotta. Juhlapäivän iltapäivänä on mahdollista tutustua voimalaitokseen opastetulla kierroksella. Illalla kaupungintalon Paimiosalissa kuullaan historiaesitelmä sekä paneelikeskustelu Paimionjoen käytöstä

Kuvassa Juntolan vesivoimalaitos vuonna 1927. Kuvassa näkyy pato, voimalaitos ja tukkiränni.

Juntolan vesivoimalaitoksella oppaana toimii Mikko Tegel, joka työskenteli Paimionjoen voimalaitoksilla käyttöpäällikkönä Lounais-Suomen Sähkön, Länsivoiman ja myöhemmin Fortumin omistaessa voimalaitokset. Voimalaitosesittelyyn tulee varata etukäteen paikka laittamalla viestiä osoitteeseen tapahtumat@paimio.fi. Kerrallaan voimalaitokselle otetaan 15 henkilöä. Jos klo 14 alkava vierailuryhmä täyttyy, alkavat seuraavien ryhmien vierailujaksot klo 14.30 ja 15.

 

Ohjelmaosuus kaupungintalon Paimiosalissa klo 17.30 alkaen

Päivän toinen osuus vietetään illalla Paimiosalissa Paimion kaupungintalolla. Klo 17.30 alkaa Mikko Tegelin esitelmä Juntolan voimalaitoksen historiasta. Tegel esittelee sanoin ja kuvin, miten voimalaitos aikoinaan perustettiin ja miten se jauhaa sähköä yhä edelleen.

Ilta huipentuu paneelikeskusteluun, jossa Paimionjoen käyttöä pohditaan tämän päivän näkökulmasta. Mikä on sähköntuotannon merkitys nykyään? Miten joen säännöstely vaikuttaa joen ekologiaan, virkistyskäyttöön ja elinkeinotoimintaan?

Päivänpolttavista kysymyksistä käsitellään Askalan ympäristövirtaamaa ja joen yläosan säännöstelyn purkamista Somerolla.
Lisäksi pohditaan koko joen valuma-alueen haasteita ja veden laatua.

Panelisteina ovat:

Paneelin puheenjohtajana toimii Paimionjoki-yhdistyksen toiminnanjohtaja Marjukka Kulmala. Keskustelu aloitetaan noin klo 18.30 ja ilta päättyy viimeistään klo 20.30. Myös yleisökysymyksille on varattu aikaa.