Siirry sisältöön

Kirjastonhoitajan parhaat luetut 2022

Linkki verkkokirjastossa kirjojen saatavuuteen:  

https://vaski.finna.fi/List/1290863  

Leena Parkkinen: Neiti Steinin keittäjätär 

Pitkä ja yksityiskohdat hyvin huomioon ottava romaani vie lukijan 1920-luvun Paraisille ja 1935 Pariisiin. Teos on vaikuttava aikakautensa kuvaajana, eteenkin kuvatessaan Alice B. Toklasin aikakauteen nähden poikkeuksellista henkilöhistoriaa. 

Kashmeera Lokuge: Ilmatilaa 

Vuoden positiivisesti yllättänyt lukukokemus! Harvoin pidän aavistuksen päämäärättömästi etenevistä kaksikymppisten puhekielellä kirjoitetusta angstista ja pössyttelystä, mutta tämä oli sekä hauska, ironinen ja aito. Lokuge onnistuu kuin huomaamatta kertomaan erittäin hyvin tunteen siitä, kuinka suomalaiset hiljaisesti (ja vähemmän hiljaisesti) suhtautuvat ruskean ihon ihmisiin ja saavat rasismin ja epäluulon kukkimaan kuin vahingossa. 

Joe R. Lansdale: Mucho Mojo 

Monissa kirjastoissa jo varastojen uumeniin hukkunut, 90-luvun rikoskirjasarja. Hap ja Leonard ovat mainio kaksikko hieman rajumman kioskiviihteen ystäville. Tutustumme molempien persoonaan toiminnan ohessa ja jännitysjuonikin on todella hyvä. Sattumanvaraisuuden ansaan ei tässä astella, eikä se että lukija kenties onnistuu koko ajan olemaankin tapahtumien tasalla ja tietävän mitä tapahtuu milloinkin, ei haittaa lukemista. Nämä hillbilly- kulttuurin poikkeavat ritarit ovat kyllä mainioita ja sääli, että suomennostyö on muutaman teoksen jälkeen katkennut. Näitä jenkkien syvään etelään sijoittuvia jännitysromaaneja kun luettaisiin vieläkin 

Matthieu Bonhomme: Wanted Lucky Luke 

Lucky Luke on saanut uuden sukupolven tekijän, Bonhommen. Looginen, aavistuksen tummempi ja aikuistakin kiinnostava tarina oli viihdyttävä ja ainakin minun makuuni Bonhommen kuvitus on todella kaunista. Tässä välissä pitää myös huomauttaa, että vaikka naiset tarinassa olivatkin melko kliseisiä esim. piirrosryntäiden osalta, olivat he oman agendansa ja taitonsa ansainneet vallan mainiosti kokonaisuudessa. 

Hermann Huppen: Red Dust 

Yllättävän herkullinen asetelma westernsarjakuvaan: mysteerisankari ja itsenäinen naishahmo, eikä tarinakaan ole huono. Piirrosjälki on ainakin tässä ensimmäisessä osassa hieman hapuilevaa ja suttuista, ja värimaailma on ihastuttavan raivokkaan 70-lukulaista, mutta seuraavat osat menevät lukulistalle. 

Emily St. John Mandel: Asema 11 

Muistan lukeneeni McCarthyn Tien silloin kuin se ilmestyi, ja sen aiheuttama ahdistus palautui tätä lukiessa vielä hyvin mieleen. Ihan samoissa sfääreissä ei väkivallan ja mielettömyyden kanssa Mandel liiku, mutta pinnan alla oleva epämiellyttävyys on koko ajan läsnä. Mandelin tapa kirjoittaa on lumoavaa ja ne henkilöt, joista välittää tulevat iholle ja heidän kohtaloaan saa jännittää toden teolla. 

V.E. Schwab: Magian syvempi sävy 

Harvoja fantasiateoksia, joiden lukeminen innosti ja sai kiinnostumaan kirjailijan luomasta maailmasta. Varmasti osa tarinassa esitetyistä magian elementeistä meni itseltä lukijana ohi, mutta tarinan päähenkilöt Lila ja Kell ovat lukijan pelastus; molempien kohtalo kiinnosti loppuun asti. 

Piia Leino: Aarteidesi aikakirjat 

Kirja veti mukanaan heti alusta alkaen ja pidin paljon maapallon elinympäristön ja siellä tapahtuneiden muutosten kuvauksesta. Vaikka vain 100 vuotta tulevaisuudessa oltiinkin, ei konsepti tässä spefiteoksessa ollut liian korkealentoinen. Kuvaukset yksinäisyydestä ja tavoitteista saavuttaa jotain sukeltamalla toisen elämään oli ovelasti kirjoitettu. 

David Sedaris: Calypso 

David Sedariksen esseekokoelmissa on jotakin, joka viehättää. Vaikka Sedaris onkin tässä kokoelmassa kiinnittänyt enemmän huomiota vanhenemiseen, ei se ole pelkästään sitä vaan yleisiä oivalluksia elämästä, kun on ikääntymässä. Kokoelma, joka naurattaa, ilahduttaa ja myös surettaa tasaisin väliajoin. Sedarista pitäisi suomentaa enemmän. Englannissa asuva amerikkalainen omaa mielenkiintoisen näkemyksen myös eurooppalaisuuteen ja Yhdysvaltoihin. Luin tätäkin hitaasti maistellen, ettei kirja loppuisi kesken. 

Deborah Marcero: Purkista 

Marceron purkkikirjat ovat vallan ihastuttavia sekä kuvituksen, että tarinan kannalta. Tässä mietitään sitä, kuinka tyhjäksi ihminen (pupu) tulee, jos kaikki elämässä syntyvät tunteet purkitetaan ei jäljelle jää kohta mitään. Ihanan selkeän ja raikas tarinan sisältävä kuvakirja. 

Jon Billman: The Cold Vanish 

The Cold Vanish is incredibly emotional and informative book that centers around a young man named Jacob Grey going missing in the wilderness of Olympic National Park. Billman follows Jacob’s father’s, Randy Grey’s desperate search to find his son. Along with researching the disappearance of Jacob, Billman introduces us to several other cases of missing persons in the wilderness. Book is also about the pain and fear of the relatives of the missing people and that is one of the reasons why the book is so emotional and hard to read.