Siirry sisältöön

Päiväkotiruokailu

Päiväkotiruokailu on osa kasvatustehtävää, joten tavoitteena on antaa mallia hyvin koostetuista aterioista.

Lapsille katettu ruokapöytä, jossa lautasia, mukeja ja hieman vihanneksia ja juureksia.

Paimiossa tuotetaan päiväkotiruokailussa n. 300 lounasateriaa. Päiväkodeissa tarjotaan lapsille aamupala, lounas ja iltapäivän välipala. Vuorohoidossa oleville lapsille tarjotaan lisäksi päivällinen ja iltapala sekä mahdolliset viikonloppuateriat.

Ateriakokonaisuuteen sisältyy pääruoka lisäkkeineen, salaatti tai raaste sekä salaatinkastike, näkkileipä ja kasvispohjaista ravintorasvaa sekä maito, piimä ja vesi. Pehmeää leipää tarjotaan 1-2 kertaa viikossa. Erityisruokavalioita noudattavien lasten on mahdollista saada yksilöllinen ateria terveydellisten ja vakaumuksellisten syiden perusteella.

Ruokapalveluissa huomioidaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuositukset ruokalistasuunnittelussa, ruoanvalmistuksessa ja elintarvikehankinnoissa. Erityisesti kiinnitetään huomiota suolan ja sokerin määrään, rasvan määrään ja sen laatuun sekä kuidun runsaaseen käyttöön. Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut päivähoitoruokailun järjestämisestä suositukset, joita ruokapalvelussa noudatetaan.

Päivähoitoruokailuntavoitteena on tarjota ravitsemussuositusten mukaisia, monipuolisia ja täysipainoisia ateriapalveluja erityisruokavaliot huomioon ottaen. Päiväkotiruokailu on osa kasvatustehtävää, joten tavoitteena on antaa mallia hyvin koostetuista aterioista ja opettaa lasta laajentamaan makutottumuksia. Päivähoidon aterioiden tulisi kattaa kokopäivähoidossa 2/3 osaa ja puolipäivähoidossa 1/3 osaa lapsen päivän ravinnontarpeesta.

Päiväkotien keittiöt ovat palvelukeittiöitä, joihin lounasruoka kuljetetaan valmistuskeittiöstä. Aamupala valmistetaan päiväkodin keittiössä.