Siirry sisältöön

Sähkömuseon filmitorstai 11.8.

Ajankohta:
11.8.2022 klo 13:00–14:30

Sijainti:
Sähkömuseo
Vistantie 24a, Paimio

Järjestäjä:
Paimion Sähkömuseosäätiö

Sähkömuseon filmitorstai

Paimion Sähkömuseolla järjestetään 11.8. Filmitorstai klo 13 alkaen. Ensimmäistä kertaa järjestettävässä tapahtumassa esitettävät filmit ovat peräisin Sähkömuseon arkistoista. Nähtävillä on sekä vanhoja sähköyhtiöiden mainosfilmejä että Lounais-Suomen Sähkölle työskennelleen Eino Salmisen 1960- ja 1970-luvuilla kuvaamia kaitafilmejä.

”Salmisen kuvaamat filmit lahjoitettiin museolle vuonna 2013. Ne ovat erittäin arvokkaita ja merkittäviä sodanjälkeisen jälleenrakentamisajan dokumentteja. Salminen laati videoihinsa myös käsikirjoitukset ja c-kasettijuonnot”, kertoo Paimion Sähkömuseosäätiön toiminnanjohtaja Jouni Lehtiranta.

Kuvaaminen oli Salmisen tapa jäsentää maailmaa. Filmitorstaissa nähtävät Salmisen filmit on kuvattu eripuolilla Varsinais-Suomea, ja niille on taltioitu niin sähkötöihin liittyviä projekteja kuin arkista elämääkin. Lisäksi esitetään harvoin nähty dokumenttivideo ”Vesivoimaa Varsinais-Suomessa” vuodelta 2014.

Tapahtuman aikana esitettävät filmit

Mainosfilmi SähköLähteenmäestä 1950-luvun lopulta
Kaikki Sähköstä (1992)
Kuvasattumia (Eino Salminen 1960 -1964)
Rymättylän maisemia (Eino Salminen)
Tongit kädessä (Eino Salminen)
Vesivoimaa Varsinais-Suomessa (toteutettu 2014 Sähkö virtaa -hankkeen aikana)
Kaitafilmit esitetään museon keskimmäisessä kerroksessa ja näytökseen pääsevät mukaan kaikki museon pääsylipun maksaneet. Paimion Sähkömuseo on auki ensi viikosta alkaen keskiviikosta sunnuntaihin klo 12-16 elokuun loppuun asti.

Takaisin tapahtumiin