Siirry sisältöön

Crowdsorsa-mobiilipeli — vieraslajitorjunta

Kaupunkilaiset voivat tienata rahaa tililleen hävittämällä Paimiosta löytämiään lupiineja ja jättipalsameja kesän 2024 aikana. Tempaus toteutetaan Crowdsorsa-mobiilipelillä, jolla torjuttavia vieraslajiesiintymiä videoidaan ja merkitään kartalle.

Piirroskuva sorsasta.

Paimion joukkoistettu vieraslajitorjunta käynnistyi 3. kesäkuuta, kun kasvit kukkivat ja ovat helposti tunnistettavissa. Tehtävä on kaikille avoin ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen.
Crowdsorsan verkkosivuilla tekstit ovat vain englanniksi, mutta itse sovellusta voi käyttää suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
Palkkioksi pelaajat voivat ansaita jopa 25 senttiä torjuttua neliömetriä kohden.

Peliin osallistutaan poistamalla joko itse löytämiään tai kartalle jo merkittyjä jättipalsami- tai lupiiniesiintymiä. Kohteet kuvataan ennen ja jälkeen torjunnan, ja lopuksi videot ladataan Crowdsorsan tarkistettavaksi. Kun videot on hyväksytty, voi palkkion pyytää virtuaalilompakosta omalle pankkitililleen, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Pelin automaattisesti laskema torjuntapalkkio perustuu esiintymän pinta-alaan, tiheyteen ja lajiin. Tehtävä pysyy käynnissä niin kauan kuin palkkiobudjettia riittää, ja sen edistymistä voi seurata sovelluksesta. Jotta esiintymien viimeisetkin haittakasvit saadaan tehokkaasti hävitettyä, voi tehtävän jälkipuoliskolla torjua ainoastaan vanhoja esiintymiä uudelleen.

Paimion kaupungissa kamppaillaan vieraslajien, erityisesti lupiinin ja jättipalsamin, leviämisen kanssa, toteaa Paimion kaupungin projektisuunnittelija Laura Paarala. Näiden lajien nopea leviäminen voi aiheuttaa haittaa paikalliselle luonnolle ja ekosysteemeille, syrjäyttäen alkuperäisiä lajeja ja heikentäen luonnon monimuotoisuutta. Torjuntatoimet ovat välttämättömiä vieraslajien leviämisen hillitsemiseksi ja paikallisen luonnon suojelemiseksi.

Crowdsorsa-konseptin uskotaan olevan hyödyllinen työkalu tässä taistelussa. Crowdsorsa-mobiilipeli mahdollistaa tiedon ja resurssien jakamisen laajalle yleisölle, mikä johtaa tehokkaampiin torjuntatoimiin ja laajempaan vaikutukseen vieraslajien leviämisen hillitsemisessä.

Yhdessä tekeminen ja tiedon jakaminen voivat myös kasvattaa tietoisuutta ympäristökysymyksistä ja rohkaista keskustelua paikallisen luonnon suojelusta. Tämä voi käynnistää positiivisen kierteen, jossa yhä useammat ihmiset osallistuvat aktiivisesti vieraslajien torjuntaan, ympäristönsuojeluun ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen Paimiossa. Olen innokas Crowdsorsa-mobiilipelin suhteen ja odotan innolla, kuinka moni lähtee mukaan vieraslajien torjuntaan.

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavia haitallisia vieraslajeja torjutaan tänä kesänä Crowdsorsan avulla jo yli 30 kunnassa ympäri Suomea ja Ruotsia. Palkkioita peliin osallistuville on luvassa yhteensä jopa 100 000 euroa.

Paimion joukkoistettu vieraslajitorjunta on alkanut! Näin helposti osallistut:

  1. Lataa ilmainen Crowdsorsa-mobiilipeli puhelimeesi ja luo itsellesi käyttäjätunnus.
  2. Avaa Paimion vieraslajitorjuntatehtävä ja tutustu huolellisesti sen ohjeistukseen.
  3. Kun tehtävä käynnistyy 3.6. klo 9, lähde etsimään ja torjumaan lupiineja ja jättipalsameja. Esiintymät videoidaan sovelluksella sekä ennen että jälkeen torjunnan.
  4. Lataa videot Crowdsorsan tarkistettavaksi.
  5. Kun videot on hyväksytty, voit pyytää niistä palkkion pankkitilillesi.

Mikäli tarvitset apua tai lisätietoa tehtävään liittyen, voit olla yhteydessä Crowdsorsaan sovelluksen kautta.

Mikä on Crowdsorsa?

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka konsepti on otettu käyttöön Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Briteissä.
Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty datankeruun ja mikrotöiden joukkoistamiseksi kuntalaisille.
Pelillä on kartoitettu ennätysvauhtia muun muassa katuja, pyöräteitä, kaivonkansia ja puistonpenkkejä.

Crowdsorsan tekstilogo.

Yhteystiedot:

Laura Paarala
Projektisuunnittelija, Paimion kaupunki
02 474 5488
laura.paarala@paimio.fi

Toni Paju
Toimitusjohtaja, Crowdsorsa
050 322 6263
toni.paju@crowdsorsa.com

 

 

Sivu päivitetty viimeksi 4.6.2024