Siirry sisältöön

Lemmikit taajama-alueella

Lemmikki, joka kulkee ilman omistajansa tai haltijansa suoraa valvontaa määritellään heitteillä olevaksi eläintensuojelua koskevissa säädöksissä.

Kissa kulkee valjaissa kielojen keskellä.

Lemmikki, joka kulkee ilman omistajansa tai haltijansa suoraa valvontaa määritellään heitteillä olevaksi eläintensuojelua koskevissa säädöksissä. Karkaavan eläimen omistajan tai haltijan on ryhdyttävä kohtuullisiin toimiin karkaamisen estämiseksi.

Lemmikin tulee olla taajamassa omistajan tai haltijan suoran valvonnan alla, vaikkei kissaa tarvitse järjestyslain mukaan kytkeä. Suoralla valvonnalla tarkoitetaan sitä, että omistajalla on mahdollisuus puuttua välittömästi kissan kulkuun ja tekemisiin.

Koiran tulee lain mukaan aina ulkoilla kytkettynä. Niitä voi pitää taajamissa vapaina ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa sekä suljetuilla piha-alueilla. Myös tällöin koirien on oltava omistajansa tai haltijansa valvonnassa.

Suoran valvonnan lisäksi lemmikin pitää olla kytkettynä kuntopoluilla ja muilla juoksuradoilla. Omistajan tai haltijan on huolehdittava, ettei lemmikki pääse ollenkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille, yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei sitä ole erikseen sallittu.

Asuin- ja ulkoiluympäristön siistinä pitämiseksi lemmikin jätökset on kerättävä pois taajaan asutuilla alueilla.