Siirry sisältöön

Varhan fysioterapeuttien suoravastaanotoilta nopea apu tuki- ja liikuntaelinvaivoihin

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on hyviä kokemuksia fysioterapeuttien suoravastaanotoista. Hyötynä on esimerkiksi nopeus, sillä tuki- ja liikuntaelinoireissa vastaanotolle pääsee muutamassa päivässä, kun lääkärin vastaanotolle voi joutua jonottamaan pidempään.

Fysioterapeutti tekemässä kinesioteippausta penkillä istuvan henkilön selkään.

Tuki- ja liikuntaelinoireiset ohjataan ensisijaisesti fysioterapeutin suoravastaanotolle tietyin yhdessä sovituin kriteerein. Vastaanotoille ohjataan pääsääntöisesti 16–75-vuotiaita, joilla on akuutti alle kolme kuukautta kestänyt tuki- ja liikuntaelinvaiva.

– Fysioterapeutin suoravastaanottokäyntiin varataan aikaa tunti. Sen aikana ehditään käydä läpi mm. lääkkeettömiä keinoja lievittää kipuja ja ohjeita vaivan omatoimiseen kuntouttamiseen. Fysioterapeutti voi tarvittaessa myös kirjoittaa enimmillään viisi päivää sairauslomaa, toimintakykyä tukevien palvelujen päällikkö Marja Alila kertoo.

Yleensä suoravastaanottoon kuuluu myös toinen käynti, joka voi olla esimerkiksi kontrollisoitto.

Ohjeet suoravastaanoton pariin pääsemiseksi

  • Suoravastaanotolle ohjaudutaan ottamalla yhteyttä omaan terveyskeskukseen. Osalla alueista on suora numero tuki- ja liikuntaelinoireisten hoidon tarpeen arviointiin, jolloin arvion tekee fysioterapeutti
  • Soita hoidontarpeen arvioinnin puhelinnumeroon (Paimio-Sauvo), p 02 474 6202
  • Fysioterapeutin suoravastaanoton asiakkaalla on yleisimmin selkä-, niska-, olkapää-, polvi- ja lonkkakipuja, myös erilaiset lihas- ja jännekivut arvioidaan fysioterapiassa
  • Vastaanotolle pääsee 1–3 arkipäivässä.