Siirry sisältöön

Varha aloittaa kesäkuussa joditablettien jakamisen alle 3-vuotiaille lapsille

Alle 3-vuotiaille lapsille soveltuvien joditablettien jako aloitetaan Varsinais-Suomen hyvinvointialueella viikolla 23. Perheet saavat valmisteen neuvolasta. Valmistetta toimitetaan myös asianmukaisille terveydenhuollon yksiköille pikkulapsille annettavaksi.

Säteilyturvakeskus STUK tiedotti marraskuussa 2022, että julkinen terveydenhuolto hankkii alle 3-vuotiaille soveltuvia joditabletteja. Joditabletit jaetaan neuvoloista, sillä apteekeissa ei ole tällä hetkellä myynnissä alle 3-vuotiaiden lasten annosteluun soveltuvaa kaliumjodidin vahvuutta.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella joditablettien jakaminen aloitetaan viikolla 23. Käytettävä jodivalmiste on ”Kaliumjodidi G.L. Pharma 65 mg 10 tabl”. Alueen neuvoloilla tulee olemaan omat ajat valmisteen noutamiselle. Joditablettien noutoajat julkaistaan maanantaina 5.6.2023 varha.fi-sivustolla osoitteessa www.varha.fi/lasten-joditabletit. Jos neuvolakäynti on jo varattu kuukauden sisälle jakelun aloittamisesta, saa jodivalmisteen sovitun neuvolakäynnin yhteydessä, eikä erillistä käyntiä neuvolassa tarvita. Jatkossa valmiste jaetaan vastasyntyneen lapsen vanhemmille ensimmäisen neuvolakäynnin yhteydessä.

Joditablettien mukana asiakkaille annetaan tarkat käyttöohjeet ja niitä säilytetään kotona vain varatoimena.
Kolme vuotta täyttäneiden lasten, raskaana olevien ja enintään 40-vuotiaiden aikuisten kohdalla joditabletit ostetaan itse apteekista noudattaen STM:n ohjetta (pdf).

Miten joditabletti vaikuttaa?

Oikea-aikaisesti otettu joditabletti kyllästää kilpirauhasen tavallisella ei-radioaktiivisella jodilla ja estää radioaktiivisen jodin kertymisen kilpirauhaseen. Radioaktiivinen jodi poistuu elimistöstä munuaisten kautta. Liian aikaisin tai myöhään otettuna tabletin suojavaikutus heikkenee. Joditabletti suojaa vain kilpirauhasta, se ei vähennä muuta altistusta.

Milloin joditabletteja käytetään?

Joditabletteja käytetään vain, jos pelastusviranomainen niin määrää. Joditablettia ei tule koskaan ottaa omatoimisesti.
Pelastusviranomainen antaa vaaratiedotteen, jos ihmisten tulisi suojautua sisälle tai käyttää joditabletteja.
Ensisijainen suojelutoimenpide säteilyvaaratilanteessa on sisälle suojautuminen. Se vähentää tehokkaimmin säteilyaltistusta.
Joditablettien ottaminen on toissijainen tukitoimi.

Lisätietoja:

Jutta Peltoniemi
Hallintoylilääkäri, sote-palvelut
p. 040 595 3682