Siirry sisältöön

Ukrainan sodan vuosipäivä

365 päivää. Tänään tulee kuluneeksi 365 päivää siitä, kun varhain aamulla Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Kulunut vuosi Ukrainan sotaa on vaikuttanut monin tavoin niin Eurooppaan, Suomeen kuin Paimioonkin. Ennen kaikkea kulunut vuosi on kuitenkin vaikuttanut Ukrainaan ja ukrainalaisiin.

Ukrainassa yli 10 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Maan sisäisiä pakolaisia on arvioitu olevan noin 6,5 miljoonaa ja EU:n alueella 4,8 miljoonaa ihmistä on tilapäisen suojelun tai vastaavien järjestelmien piirissä. Suomessa tilapäisen suojelun piirissä oli helmikuussa 2023 yli 50.000 ukrainalaista ja arvioiden mukaan vuoden 2023 aikana Suomeen saapuu vielä 30.000-40.000 ukrainalaista lisää hakemaan kansainvälistä suojelua.

Miltei heti Venäjän hyökättyä Ukrainaan myös Paimioon saapui runsaasti ukrainalaisia hakemaan tilapäistä suojelua. Tähän todennäköisesti  vaikutti Paimion alueella toimivat agraarialan yritykset, joilla monilla on pitkät perinteet ukrainalaisen työvoiman käytöstä. Enimmillään tilapäisen suojelun piirissä olevia ukrainalaisia Paimiossa oli kesällä, mutta osa heistä poistui Paimiosta kausitöiden loputtua. Kesällä 2022 Paimiossa oli yli 450 tilapäisen suojelun piirissä olevaa ukrainalaista.

Kausitöiden loppumisesta huolimatta Paimioon vakiintui kymmeniä ukrainalaisperheitä ja -henkilöitä asumaan ja elämään. Helmikuun alussa 2023 Paimiossa oli 359 tilapäisen suojelun piirissä olevaa ukrainalaista. Paimiossa ei ole juurikaan yhteismajoituksessa eläviä tilapäisen suojelun piirissä olevia ukrainalaisia, vaan selkeä valtaosa ihmisistä asuu omissa asunnoissaan eläen mahdollisimman normaalia elämää.

Kuluneen vuoden aikana paimiolaisissa on herännyt ennennäkemätön auttamisen halu ja lämpö näitä kotinsa jättämään joutuneita ihmisiä kohtaan. Paimiolaiset ovat lahjoittaneet ukrainalaisille vaatteita päälle, sänkyjä makuuhuoneisiin ja verhoja uuden kodin ikkunoihin. Paimiolaiset ovat näyttäneet innokkaille kalamiehille mistä ostetaan kalastuslupa ja minne kannattaa onkivavan kanssa suunnata. Paimiolaiset ovat ostaneet lenkkarit lapselle, jolla ei ollut ehjiä kenkiä ja jalkapallovarusteet pojalle, joka oli edellisenä päivänä saapunut sodan keskeltä. Paimiolaiset ovat osoittaneet ukrainan pakolaisille, että te olette tervetulleita tänne.

Akuutti kriisi ja hätätila ovat tällä erää takana päin Paimiossa asuvien ukrainalaisten kohdalla ja ihmiset alkavat päästä taas kiinni mahdollisimman normaaliin elämään ja suomalaiseen yhteiskuntaan. Paimiossa asuvat ukrainalaiset keskittyvät nyt arjen rutiineihin: lasten varhaiskasvatukseen ja koulussa käyntiin, aikuisten työssä käyntiin tai työnhakuun, suomen kielen opiskeluun tai ammattiin valmistavaan koulutukseen sekä suomalaisessa yhteiskunnassa elämiseen. Ja ennen kaikkea he keskittyvät turvallisuuden tunteen takaisin saamiseen, kun taivaalla lentävät ohjusten sijaan tähdenlennot.

365 päivää. 365 päivää ukrainalaiset ovat taistelleet paitsi Ukrainan puolesta, mutta myös meidän puolestamme. 365 päivää ukrainalaiset ovat taistelleet demokratian ja kaikkien länsimaiden puolesta. Sytytetään tänään kynttilä osoittaaksemme tukemme Ukrainalle ja sodassa menehtyneiden muistoksi.