Siirry sisältöön

Paras tapa ehkäistä lintuinfluenssatartuntoja on välttää kosketusta sairaisiin tai kuolleisiin eläimiin

Euroopassa esiintynyttä korkeapatogeenista lintuinfluenssaa A(H5) on kesän aikana todettu luonnonvaraisilla linnuilla myös Suomessa. Ensimmäinen lintuinfluenssan aiheuttama luonnonvaraisten lokkien joukkokuolema todettiin Salossa kesäkuussa. Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha tiedottaa, että muualla Varsinais-Suomessa tartuntoja ei ole havaittu, eikä ihmistartuntoja ole todettu missään päin Suomea.

Pieni lintu istuu kasvin päällä.

Tarttuuko lintuinfluenssa ihmiseen?

Linnuilla influenssa aiheuttaa ruuansulatuskanavan infektion. Virusta erittyy linnun ulosteeseen saastuttaen herkästi linnun elinympäristöä. Ihmisillä korkeapatogeeniset lintuinfluenssa A(H5) -tartunnat ovat äärimmäisen harvinaisia. Tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneisiin eläimiin tai niiden eritteisiin. Tartuntoja ihmisestä toiseen ei ole todettu. Lintuinfluenssatilannetta seurataan kuitenkin tarkasti niin Suomessa kuin maailmallakin.

Ihmisillä lintuinfluenssavirukset voivat aiheuttaa lievän hengitystieinfektion tai silmän sidekalvontulehduksen. Osa lintuinfluenssaviruksista voi aiheuttaa myös vakavia infektioita.

Näin voit ehkäistä lintuinfluenssatartuntoja

Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) ohjeistaa:

  • Vältä koskemista kuolleisiin ja sairaisiin lintuihin tai muihin villieläimiin sekä niiden eritteillä tahriintuneisiin pintoihin. Muista myös kertoa lapsille, että kuolleisiin lintuihin ei kosketa.
  • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, jos joudut koskemaan kuolleisiin eläimiin. Suojaudu kertakäyttöisillä käsineillä ja niiden riisumisen jälkeen pese vielä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla ja/tai käytä käsihuuhdetta. Jos mahdollista, suojaudu maskilla tai hengityksensuojaimella ja suojalaseilla eläimen käsittelyn aikana. Hävitä suojaimet käytön jälkeen.
  • Jos olet koskenut sairaaseen tai kuolleeseen eläimeen ja saat sen jälkeen hengitystie- tai neurologisia oireita, ole yhteydessä terveydenhuoltoon ja mainitse mahdollisesta altistumisesta.
  • Ilmoita luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista kunnan valvontaeläinlääkärille.
    THL seuraa ensisijaisesti tartuntatilannetta ihmisissä. Eläimiin liittyvissä lintuinfluenssatapauksissa vastuutaho on Ruokavirasto.