Siirry sisältöön

Maaseudun yritys- ja hanketukien haut käynnistyneet

Hankkeiden tulee edistää Varsin Hyvän paikallisen kehittämisstrategian ”Viisaasti vetävä, vireä, välittävä ja vihreä Turun seutu ” tavoitteita.

Varsin Hyvä ry:n logo, jossa lukee myös Leader.

Maaseudun yritys- ja hanketukien haut EU-rahoituskaudelle 2023–27 ovat alkaneet Hyrrä-asiointipalvelussa. Nyt haettavissa ovat:

  • hanketuista yhteisöjen yleishyödylliset kehittämis- ja investointihankkeet, koulutus- ja tiedonvälityshankkeet
  • valtaosa yhteistyöhankkeista ml. viljelijä- ja yritysryhmähankkeet sekä valmisteluraha
  • kaikki yritystukimuodot

Lisää hanketukimuotoja tulee hakuun syksyllä 2023. Silloin käynnistyvät esim. pienhankkeiden ja Leader-ryhmien kautta haettavien alueiden välisten hankkeiden haut.

Tukien haku on jatkuva, mutta hakemukset ratkaistaan valintajaksoittain. Tukien päätöksenteko ja maksaminen alkavat vaiheittain syksyn 2023 aikana.

Hanketuet yleishyödyllisiin kehittämis- ja investointihankkeisiin

Hanketukia voivat hakea julkis- ja yksityisoikeudelliset yhteisöt, kuten yhdistykset, järjestöt, oppilaitokset ja kunnat. Rahoitusta voi saada esimerkiksi koulutukseen ja tiedonvälitykseen, yleishyödyllisiin investointeihin, kylien kehittämiseen, elinkeinojen kehittämiseen sekä innovaatiohankkeisiin. Uutta on entistäkin voimakkaampi painotus ympäristö- ja ilmastotoimiin.

Älykkäät kylät -hankkeella edistetään uudistumista, uusia ratkaisuja, rohkeita kokeiluja, uusia kumppanuuksia ja verkostoitumista.

Yritystukia kehittämiseen ja kokeiluihin

Leader-yritystukia voivat hakea maaseudulla sijaitsevat max. 5 htv mikroyritykset. Tukea voi saada yritystoiminnan käynnistämiseen, kehittämiseen ja investointeihin. Uutena tukimuotona on osa-aikaisen yritystoiminnan käynnistystuki sekä maatalouden kokeilutuki, jota voidaan myöntää maatalousyrittäjälle uudenlaisen maataloustoiminnan kokeiluihin mm. uusien liikeideoiden testaamiseen.

Sähköinen hakemus Hyrrä-palvelussa

Maaseudun yritys- ja hanketukia haetaan uudistuneessa Hyrrä-asiointipalvelussa. Hyrrä-palveluun tunnistaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Hakemuksia voi tehdä organisaation puolesta, jos hakijalla on tarvittavat oikeudet Suomi.fi-valtuuden perus- tai valtuusrekisterissä.

Hanke tulee vireille hakemuksen jättämisen jälkeen, mutta lopullinen päätös hankkeen hyväksymisestä tulee myöhemmin. Hankkeen voi kuitenkin aloittaa omalla riskillä.

Hankkeiden valinta

Hankkeiden tulee edistää Varsin Hyvän paikallisen kehittämisstrategian ”Viisaasti vetävä, vireä, välittävä ja vihreä Turun seutu ” tavoitteita. Hakujakson jälkeen hankkeita on mahdollista täydentää kahden viikon ajan. Kaikki samalla hakujaksolla tulleet hakemukset arvioidaan ja pisteytetään valintakriteerien mukaisesti hallituksen kokouksessa, jonka jälkeen hakemukset lähetetään Ely-keskukseen laillisuus- ja tarkoituksenmukaisuusharkintaa varten.

Varsin Hyvän hakujaksot

1.7.–31.8.2023

1.9.–31.10.2023

1.11.2023 -15.2.2024

 

Lisätietoja Varsin Hyvä ry:n verkkosivuilla.