Siirry sisältöön

Nuori aikuistuu

Itsenäistyvä nuori kaipaa ohjeita ja opastusta etsiessään vaihtoehtoja matkalla aikuisuuteen.

Unga flickor med solrosor.

Itsenäistyvä nuori kaipaa läheisten ja verkostojen apua, kun lähtee etsimään tietään kohti aikuisuutta. Mietinnässä ovat niin opinnot, toimeentulo, kaverisuhteet, harrastukset kuin asuminenkin. Tarjoamme tällä sivulla joitakin vinkkejä ja oikopolkuja, jotta valintoja oman elämän suunnalle olisi helpompi tehdä.

Yrittäjä työskentelemässä läppärillään.

Opiskelumahdollisuudet

Kiinnostaako korkeakouluopinnot? Lähiseudulla on useita vaihtoehtoja yliopistosta aina ammattikorkeakouluun. Jos korkeakouluopinnot eivät ole ajankohtaisia, katso kaupungin sivuilta mitä tehdä peruskoulun jälkeen. Kaikki lähiseudun vaihtoehdot löydät Opintopolusta.

Opintopolku
Ihminen hyppää ilmaan.

Tulevaisuusmatka

Kerää täältä eväät tulevaisuusmatkallesi. Matkaa voit tehdä yksin tai yhdessä. Voit kulkea omia polkujasi siinä järjestyksessä kuin haluat.

Tulevaisuusmatka
Vihreä puu heijastavapintaisessa pallonpuolikkaassa.

Opi elämäntaitoa

Nyyti ry:n Opi elämäntaitoa -osiosta löydät tietoa, vinkkejä ja välineitä oman hyvinvointisi ja elämäntaitojesi vahvistamiseen.

Nyyti
Seteleitä ja kolikoita pöydällä.

Verokortti ja sosiaalietuudet kuntoon

Nuoren tulee hankkia itselleen verokortti ennen ansiotyön aloittamista. Verokorttiin lasketaan veroprosentti, jonka perusteella ansiotuloa (palkkaa) verotetaan. Veroprosentin voi helposti laskea verotoimiston sivuilla. Oikealla veroprosentilla varmistetaan, että ansiotulosi verotetaan oikein ja vältyt jäännösverolta eli mätkyiltä, jotka tulevat maksuun kerran vuodessa. Jos taas veroprosenttisi on asetettu korkeammalle kuin, mitä ansiotulosi tulevat olemaan eli maksat niin sanotusti liikaa veroja, saat todennäköisesti veronpalautuksia, jotka maksetaan kerran vuodessa.

Opiskelu koneella.

Kela ja sosiaalietuudet nuorille

Sosiaalietuudet ovat nuorelle ajankohtaisia, esimerkiksi kotoa muuttaessa tai opiskelujen alkaessa. Nuoren asuessa omillaan vuokra-asunnossa, hän on todennäköisesti oikeutettu asumistukeen, riippuen ansaitsemistaan tuloista. Opintojen alkaessa nuori on oikeutettu opintotukeen eli opintolainaan sekä opintorahaan. Opintotuessa on hyvä myös huomioida siihen asetettu tuloraja. Nuori voi olla oikeutettu myös esimerkiksi työttömyysetuuteen, kun hän on ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon esimerkiksi oppivelvollisuuden päätyttyä. Tukia voidaan hakea tunnistautumalla Kelan sivuille. Tukien määriä ja tulorajoja voi suunnitella ja testailla Kelan laskurien avulla.

Lisätietoja Kelan sosiaalietuuksista