Siirry sisältöön

Paltanpuiston palvelukeskuksessa perehdytään 24.4. luonnon ja ympäristön vaikutuksesta terveyteen

Kello 14 alkavassa, kaikille avoimessa ja esteettömässä tilaisuudessa tuodaan usean asiantuntijan voimin esille erilaisia näkökulmia luonnon ja ympäristön vaikutuksesta terveyteen. Tapahtuman järjestää Paimion vammaisneuvosto.

Vähäjokipolun varrelta avautuu näkymä Vähäjoen rinnemaisemiin, joita voi ihailla levähdyspenkeillä istuen.

Näkymä Paimion keskustan tuntumassa kulkevan Vähäjokipolun varrelta.

Tilaisuuden teemaa alustaa ylilääkäri Juho Järvelin. Metsämieli-ohjaaja Teija Ovaskainen esittelee Metsämieli-menetelmää, joka perustuu tutkittuun tietoon psyykkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista sekä luonnon tuottamista hyvinvointivaikutuksista. Paimion kaupungin ympäristönsuojelun projektisuunnittelija Laura Paarala puolestaan ympäristön hoidon merkityksestä Paimiossa. Tilaisuuden avaussanat lausuu Paimion vammaisneuvoston puheenjohtaja Marja Mäenpää. Lopussa on vielä mahdollisuus keskustella päivän teemasta.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se järjestetään Paltanpuiston palvelukeskuksen (Paltantie 4) esteettömissä tiloissa. Kahvitarjoilu alkaa jo kello 13.30. Välissä kuullaan myös musiikkia Paimion musiikkiopistolta.

Taustatietoja

Metsämieli-menetelmä yhdistää luonnon terveysvaikutukset mielentaitoja vahvistaviin harjoituksiin. Metsämieli koostuu läsnäolo-, rentoutus-, virkistys- , voimavara- ja mielentaitoharjoituksista. Metsämielelle voi lähteä yksin, kaksin, lähimmäisten ja työ- tai harrastusporukan kanssa.

Suomessa 2000-luvulta alkaen kehitettyä menetelmää voi hyödyntää arkisina hyvinvointitapoina pihapiirissä, puistoissa sekä ulkoilu- ja luontoalueilla kaikkina eri vuodenaikoina. Metsämieli- menetelmä. Metsämieli- ryhmissä ja kursseilla hyödynnetään  myös arvostavan vuorovaikutuksen ja vertaiskeskustelujen voimaa, jolloin osallistujat pohtivat yhdessä ihmisenä olemisen ilmiöitä ja jakavat arkisten hyvinvointitapojen vinkkejä.

Metsämieli- ohjaajat ja -vetäjät käyttävät menetelmää varhaiskasvatuksessa, oppilaitoksissa, sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa sekä matkailu- ja ohjelmapalveluissa. Metsämieli- vertaisohjaajat toimivat järjestöissä soveltaen menetelmää eri ikäisille ja osaksi järjestön muita toimintoja.

Paimion vammaisneuvoston tehtävänä on seurata vammaisten näkökulmasta Paimion kaupungin eri hallinnon aloilla tapahtuvaa toimintaa, palveluita sekä päätöksentekoa. Vammaisneuvosto tekee esityksiä ja aloitteita sekä antaa lausuntoja kaupungin eri viranomaisille vammaista koskevissa ajankohtaisista asioista suunnittelun ja päätöksenteon pohjaksi. Vammaisneuvosto edistää esteettömyyttä, saavutettavuutta ja yhdenvertaisuutta kaupungissa. Vuoden 2024 teemana on mielen hyvinvoinnin edistäminen. Luonto ja luonnossa oleminen edistää mielen hyvinvointia.
Vammaisneuvosto on yksi kaupungin vaikuttajatoimielimistä. Sen kokoonpanon nimittää Paimion kaupunginhallitus.