Siirry sisältöön

Nuorisovaltuuston ensimmäisten vaalien tulokset

Nuorisovaltuustovaalien ehdokkaiden kuvalliset esittelytekstit pöydällä.

Nuorisovaltuustot kirjattiin vuonna 2015 uuteen kuntalakiin takaamaan nuorten mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa. Jokaisessa kunnassa tulisi siis olla nuorisovaltuusto. Lisäksi vuodesta 2023 alkaen kaikilla hyvinvointialueilla tulee olla alueellinen nuorisovaltuusto.Kuntalain 26. pykälän mukaan kuntien on asetettava nuorisovaltuusto nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi. Nuorisovaltuustoille on annettava mahdollisuus vaikuttaa kaikkien kunnan toimialojen suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan. Paimion nuorisovaltuusto on nuorten vaikuttamiskanava kaikkiin Paimion kaupungin nuoriin koskeviin asioihin.
Paimiossa nuorisovaltuusto (ennen nuorisoneuvosto) on toiminut vuodesta 2005 asti.

Nuorisovaltuusto on tähän asti valittu yleiskokouksella, johon on kutsuttu paimiolaiset nuoret. Nuoret ovat yleiskokouksessa voineet asettua ehdolle uuteen nuorisovaltuustoon ja paikalla olleet nuoret ovat äänestäneet ehdokkaista uuden nuorisovaltuuston. Vuoden 2023 nuorisovaltuusto käsitteli lokakuun kokouksessaan toimintasääntöään ja valintatapa päätettiin muuttaa yleiskokouksen sijaan vaaleiksi, jotta valinta olisi entistä demokraattisempi. Nuorisovaltuusto vaaleissa nuoret äänestävät ehdokkaista 10 varsinaista jäsentä ja kaksi varajäsentä nuorisovaltuustoon. Nuorisovaltuuston ensimmäiset vaalit järjestettiin 9.-12.1.2024. Vaaleissa ehdolle saivat asettua kaikki paimiolaiset, jotka olivat ehdolle asettumisen aikaan nuorimmillaan 7.-luokkalaisia tai vanhimmillaan 19-vuotiaita. Ehdolle asettui 13 nuorta. Äänioikeus vaaleissa oli samalla ikähaarukalla kuin edellä mainitussa ehdolle asettumisessakin. Äänestyspaikkoina nuorisovaltuuston vaaleissa toimivat yläkoulu, lukio sekä nuorisotalo Tillintupa. Äänestysaktiivisuus yllätti ainakin nuorisovaltuuston ohjaajat positiivisesti, yläkoulun äänestysprosentti oli 66,1% ja lukion 53,2%, lisäksi nuorisotalolla kävi äänestämässä 2. asteen opiskelijoita. Äänet jakautuivat seuraavasti:

Kalle Mulari 42,4%

Tuuli Rinne 10,4%

Erika Järvinen 8,1%

Konsta Mehto 7,4%

Nooa-Rasmus Salo 6,1%

Minttu Lindeqvist 4,8%

Inkeri Tuominen 3,6%

Pinja Tranberg 3,3%

Venla Oinonen 2,8%

Leea Könnölä 2,8%

Janika Jalonen 2,3%

Laura Metsälä 2,3%

Nuorisovaltuuston uuden toimintasäännön mukaan, jos äänestys henkilövaaleissa päätyy tasatilanteeseen arpa ratkaisee lopullisen valinnan. Näissä vaaleissa arvontaan turvauduttiin kahteen kertaan ja arvonnan suoritti PaHaMa-koordinaattori Hilla Johansson. Ensimmäinen arvonta suoritettiin Venla Oinosen ja Leea Könnölän kesken, joista toisesta tulisi varsinainen jäsen ja toisesta 1. varajäsen. Arvonnan lopputulos oli se, että Leea Könnölä on varsinainen jäsen ja Venla Oinonen on 1. varajäsen. Toinen arvonta suoritettiin Janika Jalosen ja Laura Metsälän välillä, jossa toisesta tulee 2. varajäsen ja toinen jää ilman nuorisovaltuusto paikkaa. Arvonnan tulos oli, että Janika Jalonen on nuorisovaltuuston 2. varajäsen ja Laura Metsälä jäi ilman paikkaa. Eli tässä vielä listattuna nuorisovaltuuston kokoonpano vuodelle 2024:

Jäsenet:

Kalle Mulari, Tuuli Rinne, Erika Järvinen Konsta Mehto, Nooa-Rasmus Salo, Minttu Lindeqvist, Inkeri Tuominen, Pinja Tranberg, Maiju Mönkäre ja Leea Könnölä.

Varajäsenet:

Venla Oinonen ja Janika Jalonen

Nuorisovaltuuston järjestäytymiskokous pidetään nuorisovaltuuston kokousviikonlopulla 2.-4.2.2024 Turussa.

Onnea kaikille valituille ja kiitos kaikille äänestäjille!