Siirry sisältöön

Kirjailija Juha Hurme Pyölniittupäivän puhujavieraana Paimiossa

Mies ja nainen keskustelevat vanhan rakennuksen edessä.

August Pyölniitun museossa vuosittain järjestettävää Pyölniittupäivää vietetään ensi sunnuntaina 16.7. klo 12–15. Tämän kesän tapahtuman teemana on tolstoilaisuus ja puhujavieraaksi saapuu kirjailija Juha Hurme klo 13. Tapahtumassa tutustutaan August Pyölniitun museoon opastuskierroksella noin klo 14. Paimion Marttayhdistyksen kahvinmyyntipiste palvelee koko tapahtuman ajan. Pyölniittupäivän järjestävät Paimion kaupungin kulttuuripalvelut sekä Pyölniitun muisto ry.

Keitä olivat Pyölniitun aikalaiset Akseli ja Eelo Isohiisi ja minkälainen oli heidän elämäntapansa? Juha Hurmeen esityksessä kuullaan Isohiisien tolstoilaisuudesta ja August Pyölniitun kotikutoisesta idealismista. Puheenvuoron jälkeen Hurme ja Johanna Lehto-Vahtera keskustelevat aiheesta.

Omintakeinen August Pyölniittu, ”Paimion viisas”

Paimiolainen August Pyölniittu (1887–1979) ja hänen muutamaa vuotta nuoremmat sisarensa Ida ja Olga asuivat suuren osan elämästään Maljamäessä. Pienviljelijätilan elämä ei juuri poikennut ympäristöstä, mutta August Pyölniittu poikkesi. Sarkapuvun sisällä asui suuresti lukenut mies, joka ei tyytynyt keskinkertaiseen. Maailmanluokan keksintö saattoi jäädä tekemättä, mutta Pyölniitulta jääneistä papereista, 1910–1970-luvuilta, voimme lukea kansanfilosofin ajatuksia elämästä ja miten sitä olisi elettävä. Pyölniitun tekstit ovat kestäneet aikaa erittäin hyvin.

Pyölniittua kiinnosti uusien asioiden keksiminen ja hän kehitteli myös omaa sivistysoppia. Siinä taisteltiin pois haitallisista paheista kohti hyviä elämäntapoja ilman kärsimystä ja uhrimieltä. Pyölniitun opissa yhdistyivät omintakeinen ajattelu ja ajan henki: 1900-luvun vaihteessa meneillään ollut laaja kansansivistysaate. Hänen maailmankuvassaan läpi elämän näkyivät vahvoina rehellisyys, yhdenvertaisuus ja kriittisyys.

August Pyölniitun mukaan tietämättömyys on onnen vihollinen ja ”tajuton järki” on syyllinen kärsimyksiimme. Ihminen ei tule paremmaksi myöskään pyrkimällä täydelliseen pyyteettömyyteen, mutta omia tarkoitusperiään kannattaa puntaroida ja taistella ennakkokäsityksiä vastaan. Oikeaa itsekyyttä on itsensä hyödyttäminen, väärää taas itsensä vahingoittaminen. Oikeaa uhrautuvaisuutta on muiden hyödyttäminen ja väärää muiden vahingoittaminen. Ihmisen elämä on taistelua ilman palkkaa.

Pyölniittupäivän ohjelma su 16.7. August Pyölniitun museossa:

  • Museo avoinna klo 12–15
  • Kirjailija Juha Hurmeen esitys klo 13
  • Opastus museoon noin klo 14
  • Paimion Marttayhdistyksen kahvimyyntiä koko tapahtuman ajan
  • Tapahtumaan ja museoon vapaa pääsy

August Pyölniitun museo on avoinna heinäkuussa sunnuntaisin klo 12–15 ja elokuun viimeisenä sunnuntaina 27.8. klo 12–16. Museo sijaitsee Paimion Maljamäessä, osoitteessa Maljamäentie 132.