Katsaus juhlavuoteen – onko tavoitteisiin jo päästy?
Paimio 700 -juhlavuodesta ensimmäinen puolisko on nyt onnellisesti takanapäin. Onkin syytä katsoa taaksepäin – ei kuitenkaan vain uudenvuodenaattona vietettyyn juhlavuoden avajaispäivään asti, vaan syksyyn 2021 asti.

Tällöin nimittäin kaupunginhallitus nimitti tiiviin, nelihenkisen työryhmän aloittamaan juhlavuosivalmistelut. Aluksi valmisteluissa vahvasti oli uuden Paimio-historiateoksen valmistelut. Erinäisten vaiheiden jälkeen historiateoshanke ei saanut päättäjiltä riittävästi kannatusta. Loppusyksystä 2022 alkaen onkin keskitytty suunnittelemaan ja toteuttamaan ohjelmaa 700-vuotiaan Paimion kunniaksi.
Kolme yleisluonteista tavoitetta – onko tavoitteita saavutettu?
Ensimmäinen Paimio 700 -juhlavuositoimikunnan kokous pidettiin lokakuussa 2022. Kokoukseen osallistui 9 kaupunginhallituksen nimittämää henkilöä. Sittemmin toimikunnan kokoonpano on laajentunut 16-jäseniseksi sisältäen niin luottamushenkilöitä, kaupungin työntekijöitä, vaikuttajatoimielinten, seurakunnan ja yhdistysten edustajia.
Katsastetaan kolmeen yleisluonteiseen tavoitteeseen, jotka ensimmäisessä juhlavuositoimikunnan kokouksessa lokakuussa 2022 asetettiin ja tarkastellaan miten juhlavuoden 1. puoliskolla nuo tavoitteet ovat toteutuneet:
- Ohjelman olisi syytä jakautua koko vuoden ajalle – alkaen jo vuodenvaihteesta 2024/2025.
Paimio 700 -juhlavuoden ohjelmasivu paljastaa, että ohjelmaa todellakin koko vuoden mitalle – uudenvuodenaatosta (31.12.2024) vuoden päähän seuraavaan aattoon. Ja varsin runsaasti niiden välille. Kesäkuun loppuun mennessä listalle kertyi 45 eri tapahtumaa. Syyskauden ohjelma on sekin runsas – ja vielä täydentymässä!Juhlavuoden aloitusjuhlaa Jokipuistossa suosi kerrassaan loistava ulkoilusää, mikä varmasti osaltaan vaikutti siihen, että juhlintaa ja sen päättänyttä, komeaa pyromusikaalia, saapui seuraamaan tuhansia henkilöitä. Vaikka säätila kuluvana vuonna on ollut ”erikoinen ja vaihteleva”, eivät esimerkiksi vesisateet ole haitanneet isompia ulkoilmatilaisuuksia. Toivottavasti sääonni on myötä loppuvuodenkin aikana!
Juhlavuoden avajaisissa juhlavuoden ohjelmaa tuottavat tahot ryhmittyivät kaupunginjohtaja Jussinmäen vetämään kulkueeseen. - Ohjelmasisällössä olisi huomioitava kaikenikäiset paimiolaisetAlkuvuoden ohjelmassa tarjontaa on varmasti ollut eniten työikäisille ja sitä vanhemmille. Mukaan on mahtunut kuitenkin myös kaikenikäisille suunnattuja ohjelmaosuuksia sekä lapsille suunnattuina ohjelmina mm. Legopäivä Sukselassa, Kerro, kerro -kohtaloni -lastenmusikaali ja Vapputapahtuma Tillintuvalla. Kaikista pienimpiä on huomioitu maksuttomilla Paimio 700 -värityskirjoilla, joita pitkin vuotta lahjoitetaan 700 päivää täyttäville paimiolaisille.
Nuorisolle kohdennettua ohjelmaa on syyskaudelle tuottamassa esimerkiksi 20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Nuorisovaltuusto. - Vuoden aikana pitäisi toteuttaa myös osahankkeita, jotka ”jäävät elämään” juhlavuoden päättymisen jälkeen
Pitkäkestoisista hankkeisiin sisältyvät mm kesäkuun puolivälissä Pussitien varteen SPR:n Paimion seitsemän Purppuraomenapuun tainta sekä piakkoin kaupungintalon seinään maalattava Paimio 700 -juhlavuositaideteos (muraali). Pitkäkestoisia vaikutuksia toivotaan myös niistä ympäristö- luonto- ja ilmastoteoista, joita vuoden aikana Paimiossa nostetaan. Läpi vuoden saa niitä ilmoittaa haastekampanjassa. Ja elokuussahan avautuu Paimion ympäristöpalkinto 2025:n ehdotusaika. Pitkäkestoista käyttöä on varmasti luvassa myös tammikuussa julkaistulle ja alkuvuoden aikana neulotuille Paimio-neuleille ja Florinuksen sanalaskut -teokselle. Toivotaan pitkää ikää ja runsasta ”käyttöä” myös Paimio-päivänä julkaistuille musiikkikappaleille: Paimio-viisulle, Paimio-virrelle ja Paimio-räpille!Tapahtumista juhlavuositoimikunnassa on jo tehty päätös, että 7.5. vietetystä syntymäpäivästä eli Paimio-päivästä tulee perinne. Tulevaisuus näyttää minkälaiseksi Paimio-päivän vietto jatkossa muodostuu. Ja ”vahvoja huhujahan” on kuultu siitä, että loppiaisen Juhlavalokulkue ja toukokuinen Eläköön Paimio Race saavat jatkoa jo ensi vuonna. Monet toivovat myös sitä, että Talot kertovat -sarja saa jatkoa – usean hienon paimiolaistalon tarinat kun jäävät tänä vuonna vielä kertomatta. Ja jää nähtäväksi toteutetaanko Museomäellä nyt nähtävää Leiri N.o 5 -musiikkinäytelmää jollakin muulla näyttämöllä tulevina vuosina?Talot kertovat -sarjan yhteydessä pääsi kesäkuussa tutustumaan Spurilan kartanon pihapiiriin. Voi jo varmuudella todeta, että juhlavuosi tulee varmasti näkymään Paimiossa – ja kenties ulkopuolella kuntarajojenkin – vielä pitkään!
Juhlavuoden merkitystä tullaan syvällisemmin arvioimaan vasta juhlavuoden päätyttyä. Myös Sinulle annetaan mahdollisuus kertoa omat mielipiteesi!
Sinulla on vielä mahdollisuus osallistua
Juhlavuotta on siis vielä jäljellä lähes puolikas. Monenlaista ohjelmaa on vielä luvassa, uutta ohjelmaakin voi yhä esittää. Järjestettävät tapahtumat kaipaavat totta kai yleisöä – mutta myös talkoolaisia. Alkuvuotta on sävyttänyt se, että tuotetussa ohjelmassa talkoolaisten/vapaaehtoisten panos on ollut valtavan suuri. Esimerkiksi Talot kertovat -sarjan tuottamiseen on osallistunut noin 60 henkilöä. Kymmeniä vapaaehtoisia osallistui myös Paimio-päivän ohjelmaosuuksien ja Eläköön Paimio Racen tapahtumarastien toteuttamiseen. Myös alkuvuoden useimmissa näyttelyparven näyttelyissä ovat sisällöt ja esillepanot olleet isojen ryhmien aikaansaannoksia.

Hienoa on ollut havaita se innostus, jolla pienten ja suurten ohjelmaosuuksien erilaisiin ”rooleihin” on talkootyötä lähdetty tekemään. Voimmekin pitkin vuotta myös yhteen ääneen lausua tai vaikka laulaa juhlavuoden tunnuslauseen ”Eläköön Paimio”. Innoituksensa tämä tunnuslause sai Petri Laaksosen euroviisusävelmästä Eläköön elämä, joka kuultiin avajaisjuhlan pyromusikaalissa. Ja uudelleen se on kuultavissa, itsensä Petri Laaksosen esittämänä, marraskuun puolivälissä järjestettävässä Eläköön elämä ja Paimio -konsertissa Vistan koululla!
Jouni Lehtiranta
Paimio 700 -juhlavuositoimikunnan esittelijä