Siirry sisältöön

Maahanmuuttajien toimeentulo ja sosiaaliturva

Ohjausta ja neuvontaa toimeentuloon ja sosiaaliturvaan liittyen saa myös Paimion maahanmuuttokoordinaattorilta sekä Varhan sosiaaliohjaajalta.

Vastaanottokeskukseen rekisteröityneet henkilöt ovat oikeutettuja vastaanottorahaan. Vastaanottorahaa haetaan omasta vastaanottokeskuksesta hakemuksella ja se maksetaan kuukausittain. Lisäksi jos henkilö on asunut yli vuoden Suomessa, on hänellä oikeus hakea lapsilisää Kelasta.

Mikäli henkilöllä on kotikunta Suomessa, on hän oikeutettu Kelan etuuksiin laajemmin. Hänellä on esimerkiksi mahdollisuus asumistukea. Jos henkilö ei voi muilla tavoin turvata toimeentuloaan, voi hän saada elämiseen Kelasta perustoimeentulotukea. Lisätietoja saa Kelan internet-sivuilta tai asioimalla suoraan Kelassa. Internet-sivuilta löytyy myös tarvittavat hakemuskaavakkeet ukrainankielisinä.

Viimesijaisena ja tilapäisenä taloudellisena tukimuotona voi saada täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta (Varha). Täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea voi hakea erityisiin menoihin, joita Kelan perustoimeentulotuki ei kata. Tämän hakemisen edellytyksenä on, että henkilöllä tai perheellä on hyväksytty perustoimeentulotuen päätös Kelassa. Täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea haetaan Varhasta.

Lisätietoja

Ohjausta ja neuvontaa toimeentuloon ja sosiaaliturvaan liittyen saa myös Paimion maahanmuuttokoordinaattorilta sekä Varhan sosiaaliohjaajalta:

Maahanmuuttokoordinaattori Tiia-Mari Tiittanen
tiia-mari.tiittanen@kaarina.fi
+358 40 842 8766 maanantai-perjantai klo 9-15

Sosiaaliohjaaja Bart Smallenburg
+358 50 314 6138 maanantai-perjantai klo 9-10

 

Linkkejä:

Suomen sosiaaliturva (infofinland.fi)

Соціальне забезпечення у Фінляндії (infofinland.fi)

Tietoa Ukrainan sodan vaikutuksista Kelan etuuksiin | Henkilöasiakkaat | Kela

Інформація про вплив війни в Україні на пільги Kela | Henkilöasiakkaat | Kela

Täydentävä tai ehkäisevä toimeentulotuki | Varha