Viisi uutta Paimio-avainta luovutettiin Paimio 700 -messuilla
Paimion Kehitys Oy ja Paimion Yrittäjät ry palkitsivat lauantaina 17.5. järjestetyillä Paimio 700 -messuilla paikallisia elinvoimakehittäjiä Paimio-avaimilla.

Paimion Yrittäjien puheenjohtaja Hanneli Salo (oik) ja Paimion Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Jani Penttilä luovuttivat Paimio 700 -messuilla Paimio-avaimet. Avaimia vastaanottivat Karoliina Tuominen (vas) Kylähulluista kauppiaista, Tiina Kalasniemi, Miia Vaajanen seurakunnalta, Piia Aaltonen ja Terttu Tenhunen.
Kenen tahansa oli mahdollista esittää avainten saajia huhtikuun 2025 aikana. Paimio-avain on joitakin vuosia sitten kehitetty palkinto, joka jaetaan henkilölle tai toimijataholle, joka on panostanut paikalliseen elinvoimaan ja nostanut toimillaan paimiolaisen tekemisen profiilia.
Paimio-avaimen saajat 2025 perusteluineen
Terttu Tenhunen (joogaohjaaja) – avain numero 41
Terttu Tenhunen on toiminut jo vuosia joogaopettajana Paimiossa ohjaten useita ryhmiä.
-Hyvän mielen aamujooga on nimensä veroinen: kokonaisvaltaista kehonhuoltoa sekä mielen rauhoittamista. Opastaa myös hyväksymään itsensä sellaisena kuin on. Jakaa positiivista energiaa ympärilleen.
Piia Aaltonen (Vuonue) – avain numero 42
Vaatimaton Piia Aaltonen tekee mielettömän hienoa uraauurtavaa työtä. Hän on kehittänyt lähes100% kotimaisen villalankabrändin, jonka tuotteiden tausta on vastuullinen ja läpinäkyvä.
Suomalaisten lankakauppojen lisäksi lankoja menee myös vientiin.
Kirsikkana kakussa: Vuonueen langoissa on myös Paimiossa toimivan Rester-kierrätystekstiililaitoksen jalostamaa kuitua.
Bisneksen lisäksi Piia Aaltonen jaksaa jakaa myös neulomisen ilosanomaa. Hän tekee uusia neuleohjeita, järjestää Paimion parantolassa vuosittaisen neuletapahtuman Villan Voiman, jonka kävijämäärät lasketaan sadoissa ja on ollut mukana perustamassa paimiolaista neuleyhteisöä Paimion neuleystävät, jossa on toistasataa neulojaa. Piia on jo tehnyt, ja jatkaa vahvaa tekemistä Paimion ja suomalaisen villan tuomiseksi Suomen ja maailmankartalle.
Paimion seurakunnan kirpputori – avain numero 43
Seurakunnan kirpputorilla tehdään loistavaa ystävällistä avustustyötä. Kirpputori on kierrätystä parhaimmillaan. He ovat auttamassa useita vähävaraisia kansalaisia löytämään edullisia tuotteita.
Osaltaan siis hekin nostavat paimiolaista profiilia ja kohottavat elinvoimaa. He ovat vahvistamassa paikkakunnan hyvinvointia. Kirpputori on myös kohtaamispaikka ja joillekin jopa harrastus. Tapahtumat ja toiminta ovat elinvoimaa.
Kylähullut kauppiaat ry – avain numero 44
Iltatoria, teematoria, kaikenlaista toria. Tapahtumat ovat elinvoimaa ja Kylähullut kauppiaat ovat herättäneet henkiin ja puhaltaneet eloon paimiolaisen toriperinteen. Kohtaamispaikka, hyvän mielen tapahtuma, yhteisöllisyyden kivijalka, toritoiminta. Kaupunkilaiset ovat ottaneet torit omakseen. Todella iso asia Paimiolle yhteisönä.
Tiina Kalasniemi (pitkäaikainen työ ikäihmisten hyväksi) – avain numero 45
Tiina Kalasniemi innostaa ja kannustaa paimiolaisia ikäihmisiä liikkumaan, harrastamaan ja osallistumaan kaikenlaiseen toimintaan. Hän suunnittelee jatkuvasti erilaisia tapahtumia ja saa nuoremmatkin osallistumaan tekoihin joilla tuotetaan iloa ikäihmisille. Kaikki tällainen toiminta vähentää yksinäisyyttä, ylläpitää fyysistä, sosiaalista ja henkistä pääomaa. Tiina Kalasniemen toiminta tukee myös kotona asumista ja pitää ikäihmisen mielen virkeänä.

Palkitsemisen kriteereitä
Palkittavat voivat olla yritysten tai yhteisöjen edustajia, tai henkilöitä, jotka vapaa-ajallaan tai työtehtävissään ovat olleet vahvistamassa paikkakunnan hyvinvointia. Elinkeinotoiminnan lisäksi kyse voi siis olla sellaisestakin tekemisestä, joka on vapaaehtoista toimimista yhteisön ja ympäristön hyväksi. Siis kaikki sellainen, joka luo hyvää ympärilleen ja vahvistaa siten paikallista hyvinvointia ja elinvoimaa.