Hoppa till innehåll

Kultur och fritid

Fritiden i Pemar kan tillbringas t.ex. på högklassiga motionsplatser, på vandringsstigar i naturen eller i stadens biograf där de senaste filmnyheterna visas. Det finns också fyra olika slags museerna och världsberömd Pemar Sanatorium i Pemar.

Pemars kommunvapen.

Lär känna kultur och fritidstjänster

Nedan kan du bekanta dig med kultur- och fritidstjänster i sammanfattad form

 • Välkommen till biblioteket i Pemar! Du hittar oss på första våningen i stadshuset. Vi lånar ut böcker, tidningar, musik och filmer samt erbjuder våra kunder utrymmen och tillgång till datorer och annan utrustning. Biblioteket ordnar utställningar med olika teman, och vi är också med och ordnar diverse evenemang.

  Biblioteket i Pemar är med i Vaski-bibliotekssamarbetet. Detta innebär, att vi har ett gemensamt nätbibliotek, bibliotekskort och användarregler. Vaski-biblioteken har också en gemensam transportservice, vilket möjliggör transport av reserverat och återlämnat material mellan de olika biblioteken. Tack vare Vaski-samarbetet är också utbudet av material på främmande språk bredare och mångsidigare än tidigare.

 • Paimio erbjuder både stadsbor och besökare mångsidiga kulturupplevelser från förhistoriska platser till olika kulturevenemang.

  Pemar stads kulturtjänster ordnar kulturevenemang, utställningar  och –resor, sköter om verksamheten i stadens muséer samt upprätthåller muséernas samlingar. Kulturtjänsterna sköter också hembygdsarkivets verksamhet samt handleder stadens invånare i kulturärenden.

 • Det finns fyra museer i Paimio. Av museerna är August Pyölniitu-museet och Paimio hembygdsmuseum en del av stadens kulturtjänster. Elmuseet och Hantverksmuseet sköts av egna stiftelser.

  I August Pyölniitu-museet kan du bekanta dig med livs- och arbetsmiljön och det blygsamma familjelivet för den självlärde vetenskapsmannen och byoriginalen August Pyölniitu. Systrarna Olga och Ida bodde också på en liten gård i byn Maljamäki. Museet är öppet på söndagar i juli.

  Pemar Elmuseet ligger i centrala Paimio. I museet kan du lära dig om elektroteknikens historia och själv testa olika elektriska apparater. Elmuseet har även en museibutik och stadens turistbyrå.

  Hantverksmuseet Miilas utställningar berättar om hantverkstraditionens långa historia och dess betydelse i människors vardag. På museets två våningar visas utställningar av vardagsarbete och hantverksfesten.

  Pemar hembygdsmuseum ligger på Museomäki i Oinila, där det finns sju museibyggnader som flyttats från olika delar av Paimio.

 • Pemar har en utmärkt miljö för tävlingsidrott och olika sporter året runt – både inomhus och utomhus. Staden, idrottsklubbar och lokala företag erbjuder möjligheter till rörlighet.

 • Den växande landsbygdsstaden Pemar erbjuder för turister bland annat arkitektur i form av det funktionalistiska Pemars sanatorium ritad av Alvar Aalto, unikt naturlandskap i Pemar ådal, handarbetskultur i museet Käsityömuseo Miila och elektricitetens historia i museet Pemar Elmuseum. Rörelseglädje kan du uppleva i skidtunneln Paippi och simhallen Solina. I samarbete med grannkommunerna har Pemar varit med i beredningen av utmärkta vandrings-, cykel- och paddlingsleder.

  Pemars turistinfo finns under sommarmånaderna i Pemar Elmuseum och andra tider i Pemars stadshus.

  Ute i världen är Pemar mest känt för Pemar Sanatorium, ritat av Alvar Aalto. Tack vare den unika funktionalistiska formgivningen lockar Pemar sanatorium idag turister från hela världen. I mittet av 2010-talet slutades sjukhusverksamhet i Pemar. Pemars sanatorium ägs nuförtiden av Pemars Sanatorium Stiftelsen. Stiftelsen är grundad av Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, staten, Alvar Aalto-stiftelsen samt Pemars respektive Åbo stad.

Kontaktuppgifter

 • Bibliotek i Pemar
  tel. (02) 474 5320,
  Vistantie 18, Pemar

  Biblioteks- och kulturdirektör Laura Lankinen,
  tel. (02) 474 5321
  e-post: paimio.kirjasto@paimio.fi

 • Kulturtsjänster
  Vistantie 18, Pemar (stadshus)

  Biblioteks- och kulturdirektör Laura Lankinen
  tel. (02) 474 5321
  e-post: laura.lankinen@paimio.fi