Siirry sisältöön

Ukraina-tiedotus

Tälle sivulle on koottu tietopaketti Ukrainan sotaa paenneille ja heitä auttaville. Tekstit ovat suomeksi, mutta osaksi myös ukraina kielellä.

Ukraina lipun väreillä varustettu banneri.

Tällä sivulla olevat ohjeet perustuvat viranomaisten, kuten Maahanmuuttoviraston materiaaleihin. Ajantasaisin Ukrainaa ja sieltä sodan vuoksi Suomeen tulevia koskeva tieto on aina viranomaisten omilla sivuilla ja tiedotteissa. Paimion kaupunki seuraa tilannetta ja toimii tarvittaessa varautumissuunnitelmien mukaisesti. Sivulle kootaan myös ajankohtaisia tietoja Paimiossa järjestettävistä palveluista.

27.6.2022 oli tiedossa 319 ukrainalaisen saapuneen omatoimisesti Paimioon. Näistä alle 18-vuotiaita oli 65 henkilöä. Lisäksi 25.7.2022 Paimiossa asuu kaupungin majoittamana 49 henkilöä.

Paimiossa avun organisoinnista vastaa maahanmuuttotyön koordinaattori Tiia-Mari Tiittanen. Yhteistyötahoina toimivat mm. terveyskeskus, Paimion seurakunta, Suomen Punaisen Ristin Paimion osasto ja MLL:n Paimion paikallisyhdistys.

Maahanmuuttokoordinaattori

Paimio ja Sauvo ovat palkanneet maahanmuuttokoordinaattorin tehtäviin Tiia-Mari Tiittasen, joka aloitti työskentelynsä 16.5. Koordinaattorin työaika jakautuu kuntien kesken seuraavasti: Paimio 60% ja Sauvo 40%. Tiittaseen voit olla yhteydessä arkisin klo 9-15 joko puhelimitse 040-8428766 tai sähköpostilla tiia-mari.tiittanen@paimio.fi.

Lue uutinen maahanmuuttokoordinattorin työnkuvasta

 

Ukrainalaisille kohdennetut palvelut Paimiossa

Kaupungin peruspalvelujen osalta palveluja toteutetaan eri sektoreilla, kuten  sosiaali- ja terveyspalveluissa ja opetus- ja varhaiskasvatuspalveluissa.

Kunta on velvollinen järjestämään perusopetusikäisille kunnassa oleville esi- ja perusopetusta sekä näihin liittyvän koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon sekä tilanteesta riippuen myös varhaiskasvatuspalveluita. Kiireellinen sosiaali- ja terveydenhuolto kuuluu myös kaikissa tapauksissa kunnan vastuuseen.

 • Kaupungin järjestämien palveluiden suunnittelun vuoksi Paimioon saapuneiden tilapäisen suojelun piirissä olevin ukrainalaisten henkilötiedot pyydetään myös ilmoittamaan Tiia-Mari Tiittaselle sähköpostitse tiia-mari.tiittanen@paimio.fi.

  Pyydämme ilmoittamaan seuraavat tiedot:

  • Nimi ja syntymäaika,
  • alaikäisten huoltajan tiedot,
  • majoitusosoite,
  • mahdollinen yhteyshenkilö
  • yhteystiedot.
 • Tilapäistä suojelua saaville ukrainalaisille kuuluvat samat terveyspalvelut kuin kuntalaisille. Terveydenhuollon palveluista vastaa pääsääntöisesti Turun Vastaanottokeskus yhteistyössä Terveystalon kanssa. Vastaanottokeskuksen puh. 02 276 4111

  Paimion-Sauvon kuntayhtymä järjestää ukrainalaisille esimerkiksi suun terveydenhuollon palvelut, neuvolapalvelut, kouluterveydenhuollon palvelut, päivystyksellisen hoidon ja tarvittaessa myös muita terveyspalveluita. Aikaa varatessa on esitettävä Vastaanottokeskuksen myöntämä ID-kortti tai Vastaanottokeskuksesta tehty lähete, muutoin käynnin kustannukset saatetaan laskuttaa henkilöltä täysimääräisinä.

  Paimion ja Sauvon maahanmuuttokoordinaattori auttaa tarvittaessa palvelujen järjestämisessä.

  Українцям, які перебувають під тимчасовим захистом, надаються ті ж самі послуги, як в місцевим мешканцям. За медичні послуги відповідає, головним чином, Центр прийому біженців Турку разом з Тервеустало. Номер телефону Центра прийому біженців 02 276 4111
  Муніципальне об’єднання Пайміо та Сауво надає українцям, наприклад, стоматологічні послуги, ведення вагітності, планування сім’ї, дитячі та шкільні медичні огляди, невідкладну допомогу та, за необхідністю, інші медичні послуги. При бронюванні часу необхідно надати ІД-картку чи направлення від Центра прийому біженців, в іншому випадку, за прийом буде стягнута плата в повному обсязі.

  Координатор з еміграції міст Пайміо та Сауво, за потреби допомогає з організацією послуг.

  Координатор з еміграції Тііа-Марі Тііттанен 040-8428766 по буднях з 9 до 15
  tiia-mari.tiittanen@ paimio.fi

  Terveystarkastus ja infektiotautien seulonta

  Vastaanottopalvelut järjestää se vastaanottokeskus, jonka asiakkaaksi kansainvälistä suojelua hakeva tai tilapäistä suojelua saava rekisteröidään. Turun vastaanottokeskus kutsuu kaikki sen alueelle rekisteröidyt kansainvälistä suojelua hakevat terveystarkastukseen ja ohjaa tarvittaviin jatkotutkimuksiin, mm. infektiotautien seulontakokeisiin (keuhkokuva, verikokeet)

  Koulunkäynnin ja varhaiskasvatuksen aloittaminen

  Lapsi saa aloittaa koulunkäynnin ja varhaiskasvatuksen heti, myös ennen terveystarkastuksen tekemistä. Paimion-Sauvon terveyskeskus järjestää alueella asuvien tilapäisen suojelun piirissä olevien  koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä lasten- ja äitiysneuvolapalvelut.

  Paimion lastenneuvola
  puhelinaika ma-pe klo 12.00-13.00
  Terveydenhoitajat
  Jenni Jokinen 02 4746 356
  Anne Juntunen 02 4746 305
  Anu Söderström 02 4746 355
  Miia Kukkula 02 474 6306

  Sauvon lastenneuvola
  Terveydenhoitaja
  Essi Kinnunen
  02 4746 450
  puhelinaika ti-pe klo 12.00-13.00

 • Ukrainalaislapsille järjestetään valmistavaa opetusta Vistan koulun ns. puukoulussa sekä Jokelan koululla. Valmistavan opetuksen piirissä oli keväällä kymmeniä lapsia jaettuna neljään ryhmään. Kolme ryhmistä toimii Vistalla ja yksi Jokelassa. Paimiossa tehdään myös valmisteluja Suomi toisena kielenä -opetuksen aloittamista (tulevana syksynä). Valmistavaan opetukseen ilmoittaudutaan koulutoimiston kautta.

   

 • Varhaiskasvatuspaikkaa voi anoa tekemällä hakemuksen varhaiskasvatustoimistossa Paimion kaupungintalon sivistysosastolla. Paimiossa ukrainalaislapsille on perustettu oma päiväkotiryhmä Lempilän Lemmikit, joka toimii vanhan Myllyhaan talossa Vistan koulun läheisyydessä. Tämän lisäksi ukrainalaislapsia on myös muissa aiemmin toimineissa päiväkotiryhmissä.

 • Paimion kaupunki tukee tilapäisen suojelun piirissä olevia ukrainalaisia tuottamalla vastaanottopalvelujen mukaista majoitusta. Tämä majoitus on tilapäisen suojelun piirissä oleville ja Turun vastaanottokeskukseen rekisteröidyille ukrainalaisille maksutonta. Mikäli sinulla on tiedossasi henkilö tai perhe, jotka tarvitsevat majoitusta Paimion alueelta, otathan yhteyttä Tiia-Mari Tiittaseen. Otathan yhteyttä myös, mikäli sinulla olisi vuokrattavana asunto Paimion kaupungille majoitustarkoitukseen.

   

 • Paimiossa toimii vapaaehtoispohjainen Ukraina-apu Paimio Facebook-ryhmä, joka koordinoi apua Ukrainan ja ukrainalaisten hyväksi. Toiminta perustuu avustuslahjoitusten keräämiselle niin Paimioon ja lähialueille saapuville pakolaisille kuin Ukrainaan lähetettäväksikin. Lahjoitusten keräys ja eteenpäin välittäminen tapahtuu Putiikissa osoitteessa Hirsitie 2, Paimio

Mistä saan kriisiapua?