Siirry sisältöön

Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki

Tämä palvelu siirtyy 1.1.2023 alkaen Varsinais-Suomen hyvinvointialueen hoidettavaksi (Varha)

Katso tarkemmat tiedot Varhan verkkosivuilta. Palvelut ja työntekijät pysyvät kuitenkin samoina.

 

Jos sinulla on tilanne, jossa tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin, voit hakea perustoimeentulotukea Kelasta. Voit hakea perustoimeentulotukea verkossa tai tulostettavalla lomakkeella. Mikäli et pysty hakemaan perustoimeentulotukea verkossa tai lomakkeella, voit hakea tukea suullisesti. Ota silloin yhteyttä Kelan palvelunumeroon 020 692 207 tai Kelan palvelupisteeseen.

Jos sinulla on sellaisia välttämättömiä erityismenoja, joihin ei voi saada perustoimeentulotukea Kelasta, voit hakea niihin täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea kunnan sosiaalitoimesta. Täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea myönnetään erityisen harkinnan ja voimassaolevan toimeentulotukiohjeistuksen mukaan. Täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea koskevaa hakemusta ei voida käsitellä ilman voimassa olevaa Kelan perustoimeentulotukipäätöstä, joten sinulla tulee olla perustoimeentulotuen päätös ennen täydentävän tai ehkäisevän toimeentulotuen hakemista.

 

Hakiessasi täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea, tulee hakemuksen liitteinä toimittaa:

  • kaikkien tilien tiliotteet kahden edellisen kuukauden ajalta sekä selvitykset mahdollisesta varallisuudesta
  • tositteet toimeentulotukena haettavista menoista, esim. laskukopiot
  • muu tarpeellinen lisäselvitys asian ratkaisemiseksi

 

Täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea voit hakea:

  • ilmoittamalla Kelan perustoimeentulotuen hakemuksessa, että haet samalla täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea kunnasta tiettyyn menoon, jota ei huomioida perustoimeentulotuessa. Kela ratkaisee hakemuksesi perustoimeentulotuesta ja siirtää hakemuksesi täydentävästä/ehkäisevästä toimeentulotuesta kuntaan.

Yhteystiedot

  • Sini Martemo, sosiaaliohjaaja, puh. 050 471 3646.