Vuoden 2013 arkistoidut uutiset

6.12.2013 15.54

Vuoden 2013 Paimio-mitali Uolevi Salmiselle

Vuoden 2013 Paimio-mitali luovutettiin itsenäisyyspäivänä Paimion koulukeskuksessa järjestetyssä itsenäisyysjuhlassa. Paimion kaupunginhallitus myönsi Paimio-mitali numeron 16 myyntimies Uolevi Salmiselle.

Paimiolaisen kuvanveistäjä Raili Mikkosen suunnittelema Paimio-mitali jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003. Tänä vuonna jaettiin kaupunginhallituksen päätöksellä yksi Paimio-mitali. Mitalin saajan tulee olla yleisesti arvostettu henkilö, joka on saavuttanut menestystä toiminnallaan Paimion ja paimiolaisuuden hyväksi mm. kulttuurin, tieteen, urheilun, sosiaalitoimen, talouselämän tai yhdyskuntatyön alueella.

Paimio-mitali numero 16 myönnettiin myyntimies Uolevi Salmiselle, joka työuransa rinnalla ja jälkeen on laaja-alaisesti vaikuttanut paimiolaiseen kulttuurielämään.
Uolevi Salminen
Uolevi Salminen

Uolevi Salminen on toiminut usean paimiolaisen kulttuuritoimijan, kuten Paimion Kesäteatterin ja Sähkömuseon perustajajoukoissa – myös puheenjohtajan roolissa. Niin ikään hänen panoksensa oli merkittävä Paimion luontopolkua suunniteltaessa ja tehtäessä sekä Paimion Nuorisoseuran eri tehtävissä. Nuoruudessaan myös yleisurheilussa menestynyt Salminen tunnetaan lisäksi vankkana kuorotoiminnan tukijana ja osallistujana. Hän on mm ollut perustamassa Paimion Mieslaulajia. Kuoroharrastus jatkuu yhä Paimion sotaveteraanikuorossa – niin laulajana kuin sen puheenjohtajanakin.

Oma erityinen ansio Uolevi Salmisen uralla on toimiminen silloisen Paimion kunnan taideasiamiehenä, joka organisoi taidenäyttelyitä ja teki taidehankintoja. Merkittävä kokonaisuus päätyi 1970-luvulla kunnan kokoelmiin, kun Salminen edesauttoi Wäinö Aaltosen oppilaan, paimiolaissyntyisen kuvanveistäjän Mauno Lindholmin, runsaan kokoelman keräämisen kunnan taidekokoelmaan.

Uolevi Salmisen panos on paimiolaiseen kulttuurielämään ollut laaja-alaisuudessaan ja pitkäjänteisyydessään huomattava.

Paimio-mitalin taustatietoja

Taiteilija Raili Mikkosen suunnittelemassa yksisivuisessa mitalissa on kuvattuna keskeisiä paimiolaisia rakennuksia: lukio, Pyhän Mikaelin kirkon kellotapuli sekä Paimion sairaala. Lyöty mitali on valmistettu turkulaisessa Platinoro Oy:ssä. Mitali on upotettu tervalepästä valmistettuun puukehykseen, jonka taiteilija Mikkosen kanssa ovat suunnitelleet ja toteuttaneet paimiolaiset Osmo Viljanen ja Pirkko Kolehmainen. Mitalin saajille annettavan kunniakirjan on suunnitellut Varsinais-Suomen Kansanopiston graafisen suunnittelun ja kuvittamisen linjalla opiskellut turkulainen Ville Vuottila.

Aiemmin Paimio-mitalin ovat saaneet ylikonstaapeli Ismo Mäntylä ja näytelmäkirjailija, ohjaaja Pekka Saaristo vuonna 2003, musiikinopettaja Tesma Lindgren vuonna 2004, taidemaalari Päiviö Pyöttiälä ja toiminnanjohtaja Pertti Kuopila vuonna 2005, nukketaiteilija Kirsti Huuhka vuonna 2006, ITE-taiteilija Väinö Oja vuonna 2007, professori Kaisa Häkkinen vuonna 2008, opettaja Aura Härmälä sekä opettaja Vuokko Hurme vuonna 2009 ja toiminnanjohtaja Anssi Saarinen vuonna 2010, kuvanveistäjä Raili Mikkonen vuonna 2011 sekä lausuja Marjatta Järvinen ja talousneuvos Unto Teinilä vuonna 2012.Palaa otsikoihin