Uutiset

30.5.2018 19.02

Tammireittejä viety sähköisille kartoille

Ensimmäiset Kaarinan, Liedon, Paimion ja Sauvon virkistys- ja luontomatkailureitistön, Tammireittien, polut, pyöräily- ja melontareitit on viety sähköisille kartoille.

Paimion osalta valmiina on noin 7 km patikointireittejä. Lisäksi valmisteilla on esim runsaan 15 km Paimion polku -reitti. Pyöräilyn osalta valmisteilla on noin 40 km pitkä Paimion kierros Paimionjoen molemmilla puolilla. Paimiosta on valmistunut myös yhdysreittejä hankkeen muihin kuntiin. Melontaan liittyen on valmisteilla Askalan ja Rantalan leirikeskuksen välinen reitti.


Penimäki_310813 (2)
Yksi Paimiosta Tammireitteihin liitetty reitti on Penimäen hautaröykkiöille kulkeva polku. Reitille lähdetään Käräjätieltä.


Tammireitit
on tarkoitettu sekä kuntien omien asukkaiden että matkailijoiden virkistykseksi.

- Ne tarjoavat vaihtelevat ja monipuoliset maisemat, niiden varrella on runsaasti nähtävää ja useimpien varrelta löytyy virvokkeita ja jopa majoitusta. Reitit soveltuvat hyvin myös koulujen käyttöön: oppilaat pääsevät tutustumaan oman alueeseen uusin silmin ja samalla saavat mukavaa liikuntaa, sanoo Paimion kaupungin kulttuuriasiainhoitaja Jouni Lehtiranta.

 

Reittien suunnitteluun on hankkeen asiantuntijoiden lisäksi osallistunut kymmeniä yhdistyksiä, seuroja tai yksityisiä henkilöitä. Ehdotuksia uusiksi reiteiksi tuli niin paljon, ettei kaikkia ehditty käydä läpi nyt päättyvän hankkeen aikana.

 

Hankkeessa luotiin yhteydet alueen maanomistajiin ja yksityisteiden tiekuntiin. - Näille järjestettiin paikallisia tilaisuuksia, joissa keskusteltiin eri reittivaihtoehdoista ja esiteltiin, millaisella sopimuksella nämä voivat myöntää kunnalle luvan reitin käyttöön. Lähes poikkeuksetta sopimukseen myös päästiin. Yksi merkitty polku koettiin paremmaksi kuin kymmenen ”villiä”, kertoo viheraluepäällikkö Ossi Vesalainen Kaarinan kaupungista, joka hallinnoi hanketta.

 

Reitit ja polut löytyvät aluksi sähköisinä karttoina reitisto.fi -sivuilta. Karttojen lisäksi useimmista reiteistä kerrotaan niiden pituus, vaikeusaste, nähtävyydet ja palvelut, kuten uimarannat, taukopaikat, kahvilat, ravintolat ja majapaikat. Pyöräilyreitistä myös mainitaan, soveltuuko se esimerkiksi lapsiperheille ja onko parempi valita katu- vai maastopyörä.

 

Maastoon polkuja ja melontareittien taukopaikkoja ryhdytään merkitsemään myöhemmin kesällä, mikäli jatkohankkeelle saadaan rahoitusta. Sitä haetaan myös alueen yrityksiltä. Reittien opastauluihin on varattu tilaa hyvää asiaa tukevien sponsoreiden nimille, Vesalainen mainostaa.

 

Pyöräilyreittien opasteita on odotettava kesään 2019. Syynä on tuolloin voimaan astuva uusi tieliikennelainsäädäntö, jonka liikennemerkkiasetuksessa määritetään pyöräilyteiden uudet opastukset ja viitoitukset. _Pyöräilijät toki voivat omatoimisesti tutustua reitteihin jo tulevana kesänä. Reittejä täydennetään sitä mukaa, kun niiden käytöstä on sovittu tiekuntien kanssa, Vesalainen toteaa.

 

Matkailuyrityksetkin hyötyvät virkistysreitistön kehittämisestä.

- Patikointi, pyöräily ja melonta kuuluvat matkailun nousevaan outdoors-trendiin: yhä useampi haluaa liikkua terveellisesti ja samalla tutustua paikalliseen luontoon, kulttuuriin, ruokaan ja ihmisiin, korostaa projektipäällikkö Jouko Parviainen.

 

Parviaisen mukaan tavoitteena siintää yhteistyö sekä Salon−Kemiönsaaren ja Raaseporin−Hangon alueiden että muun Turun seudun kanssa. _Suomen rannikko- ja saaristoalue tarjoaa houkuttelevan ja kansainvälisestikin kiinnostavan matkakohteen erityisesti pyöräilijöille.

 

 

Itäisten kuntien reitistöhanke toteutettiin 1.8.2017–31.5.2018. Hanketta hallinnoi Kaarinan kaupunki, ja muut toteuttajat olivat Liedon ja Sauvon kunnat ja Paimion kaupunki. Hankkeen budjetti oli noin 66 000 euroa. Hanke on saanut Varsin Hyvä ry:n myöntämää Leader-rahoitusta Euroopan maaseudun kehittämisen maaseuturahastosta.

 


Lisätietoja Tammireiteistä


Jouko Parviainen (@kaarina.fi; 050 303 2712)


Jouni Lehtiranta (@paimio.fi; 050 5867733)


Ossi Vesalainen (@kaarina.fi; 050 3732414)


Palaa otsikoihin