Uutiset

6.12.2018 15.12

Paimio-mitali Anna-Liisa Järviselle

Perinnetutkija Anna-Liisa Järvinen sai vuoden 2018 Paimio-mitalin, joka myönnetään vuosittain henkilölle, jonka tulee olla yleisesti arvostettu henkilö, joka on saavuttanut menestystä toiminnallaan Paimion ja paimiolaisuuden hyväksi mm. kulttuurin, tieteen, urheilun, sosiaalitoimen, talouselämän tai yhdyskuntatyön alueella. Mitali luovutettiin Vistan koulun juhlasalissa järjestetyssä itsenäisyysjuhlassa.

Paimiolaisen kuvanveistäjä Raili Mikkosen suunnittelema Paimio-mitali jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003.

 

Paimio-mitali numero 23 myönnettiin Paimion kaupunginhallituksen päätöksellä perinnetutkija Anna-Liisa Järviselle, joka on usean vuosikymmenen ajan kerännyt paimiolaista perinnetietoutta ja julkaissut useita Paimio-aiheisia teoksia.

Paimio-mitali 2018_A-L Järvinen
Anna-Liisa Järvinen


Rymättylässä syntynyt, myöhemmin Sauvossa ja Paimiossa asunut Anna-Liisa Järvinen teki elämänuransa Paimion ja Sauvon koulujen ruokahuollosta ja siivoustoiminnasta vastanneena henkilönä. Kiinnostus perinteeseen ja historiaan alkoi oman suvun vaiheita tutkimalla. Sukututkimuksen kautta tulivat tutuksi erilaiset arkistot ja muut tutkimuslähteet. Tutkimustyön tuloksena hän julkaisi 1990-luvulla kaksi sukukirjaa. Arkistot ovat toimineet Järvisen työskentelytiloina myös silloin, kun hän oli 2000-luvun alussa kokoamassa tietoja valtioneuvoston johtamalle Sotasurmat -hankkeelle Paimion, Sauvon ja Rymättylän pitäjien osalta. Samojen kuntien osalta hän keräsi noin kymmenen vuoden ajan tietoja myös Suomeen toisen maailmansodan aikana muuttaneista inkeriläisistä ja näiden vaiheista. Järvinen on kerännyt aineistoja valtioneuvostolle myös sotaorporekisteriin Paimion ja Sauvon kuntien osalta.

 

Yhdessä toimiminen on ollut Anna-Liisa Järviselle tärkeää. Niinpä hän on toiminut useissa paikallisissa yhdistyksissä ja luottamushenkilönä niin kaupungin kuin seurakunnankin luottamuselimissä. Useat yhdistykset, kuten Paimion Keskustanaiset ja Sotainvalidien Paimion paikallisosasto ovat saaneet nauttia Järvisen kirjoittamista tasavuosihistoriikeista. Hänen käsialaansa on myös Varsinais-Suomen Marttapiiriliiton neuvontatyön historiaa käsittelevä teos Martta – nainen ajassa.

Tuorein julkaisu, noin 400-sivuinen Paimionjokivarressa, jonka hän julkaisi viime vuonna yhteistyössä Jorma Kallosen kanssa, kuvaa monipuolisesti niin Paimion kuin Suomenkin historiaa viimeisen sadan vuoden varrelta. Paimiolaisten sodan ajan kokemuksia kuvaavaan Siellä jossain – täällä kotona –teokseen Järvinen oli kirjoittamassa kotirintamaa kuvaavia osuuksia.

Anna-Liisa Järvinen on ollut koostamassa myös lukuisia kulttuurihistoriallisia näyttelyitä, kuten Lotta Svärd –järjestön 90-vuotisjuhlavuoden näyttelyn vuonna 2011 sekä vuotta aiemmin V.J. Sukselaisen elämänuraa esitelleen näyttelyn Sukselaisen muistomerkin paljastustilaisuuteen.

Eri organisaatioissa Järvinen on lisäksi ollut toteuttamassa lukuisia erilaisia projekteja ja hankkeita, joista mainittakoon yhdessä Paimion kaupungin, Paimion seurakunnan, 4H-yhdistyksen ja Peimarin Ladun ja Polun kanssa vuosituhannen alussa toteutettu Minä pieni –ympäristökasvatushanke, jossa kestävän kehityksen hengessä Järvisen ideoima Keke Tähtisilmä  on opettanut sadoille lapsille luontoarvoja ja kotiseututietoutta.

Anna-Liisa Järvisen pyyteetön työ perinnetietouden kerääjänä ja julkaisijana sekä toiminta paikallisen yhteisön hyvinvoinnin edistäjänä on ollut esimerkillistä.

 

Taiteilija Raili Mikkosen suunnittelemassa yksisivuisessa mitalissa on kuvattuna keskeisiä paimiolaisia rakennuksia: lukio, Pyhän Mikaelin kirkon kellotapuli sekä Paimion sairaala. Lyöty mitali on valmistettu turkulaisessa Platinoro Oy:ssä. Mitali on upotettu tervalepästä valmistettuun puukehykseen, jonka taiteilija Mikkosen kanssa ovat suunnitelleet ja toteuttaneet paimiolaiset Osmo Viljanen ja Pirkko Kolehmainen. Mitalin saajille annettavan kunniakirjan on suunnitellut Varsinais-Suomen Kansanopiston graafisen suunnittelun ja kuvittamisen linjalla opiskellut turkulainen Ville Vuottila.

 


Palaa otsikoihin