Uutiset

5.10.2018 16.56

Luentosarja maatalouden vesienhoidosta & pienvesistöjen kansalaistaidoista

Paimionjoki-yhdistys tekee tänä syksynä yhteistyötä Paimionjoen vesistöalueen kansalaisopistojen kanssa tarjoamalla yleisöluentoja ajankohtaisista aiheista. Paimiossa järjestetään kaksi luentosarjaan liittyvää luentoa.

Museomuurahaiset Juntolassa 171115 (23)
Paimionjoki Juntolan voimalaitoksen padolta kuvattuna.


Lokakuussa ja marraskuussa teemoina ovat maatalouden vesienhoito ja pienvesistöjen kansalaistaidot, joista luennoitsevat maatalous- ja ympäristöneuvoja Eriika Lundström ja iktyonomi, vesiasiantuntija Janne Tolonen. Yhteistyöopistoina ovat Paimion opisto, Somero-opisto, Auranlaakson kansalaisopisto ja Liedon opisto. Luennot järjestetään Somerolla Kiiruun koulukeskuksessa, Kosken Tl kunnassa kirjaston Koskisalissa, Marttilassa Marttilan kirjastossa, Paimiossa Paimiosalissa ja Tarvasjoella Tarvasjoen koululla.

Eriika Lundström luennoi maatalouden & vesienhoidon ratkaisuista, jotka ovat tänä päivänä modernin maatilan arkea ja kulkevat käsi kädessä kohti ekologisesti, ekonomisesti ja sosiaalisesti kestävää ruoan tuotantoa. Mutta missä mennään nyt? Ovatko kosteikot, tulvatasanteet, pientareet ja suojakaistat edelleen ajankohtaisia? Entä miten tunnistan ja hoidan maatilan perinnemaisemaa? Lundströmin luennot kuullaan 10. lokakuuta Somerolla, 17.lokakuuta Koskella ja 29.marraskuuta Paimiossa. Luennot alkavat kello 18.


Janne Tolosen
luennoilla pohditaan yhdessä, millaista asiantuntijuutta ja osaamista pienvesien kunnostaminen vaatii ja miten ja mistä sitä on saatavilla. Voiko yksityinen kansalainen tai yhteisö kunnostaa pienvesiä, toimia "purokummina" tai "purotalkkarina" ja minkälaisia tietoja ja taitoja se vaatii? Tolonen opastaa kotiseututoimijoita, paikallisyhteisöjä, maanomistajia ja yksityisiä ihmisiä pienvesien tunnistamiseen, huomioimiseen, käytännön talkootoimintaan ja seurantaan. Luonnontilaiset pienvesiympäristöt ovat harvinaisia ja luontokokemukset näissä kohteissa ovat todellisia elämyksiä sekä lapsille että aikuisille kaikkina vuodenaikoina, mutta ymmärrämmekö ja tulkitsemmeko oikein luonnon merkkejä?

Luennon tavoitteena on innostaa paikallisyhteisöjä siten, että Paimionjoen vesistöalueen kuntiin muodostuisi kummikohteina toimivia pienvesikohteita, joista paikallinen yhteisö muodostaisi itselleen pitkäjänteisen kunnostus- ja seurantakohteen.


Tolosen luennot kuullaan 18. lokakuuta Marttilassa, 31.lokakuuta Somerolla, 1. marraskuuta Koskella, 20. marraskuuta Paimiossa ja 21. marraskuuta Tarvasjoen koululla. Luennot alkavat klo 18, poikkeuksena Marttila, jossa luento alkaa klo 19.


Lisätietoja:

Elina Tuomarila toiminnanjohtaja

Paimionjoki-yhdistys ry Puh. 0400 211 857 elina.tuomarila@somero.fi

www.paimionjoki.fi / www.facebook.com/Paimionjoki-yhdistys


paimionjokiyhdistyksen logo


Palaa otsikoihin