Potilashuoneen sänky_rajattu

Paimion parantolaKansainvälisesti yksi Suomen tunnetuimmista rakennuksista on Alvar Aallon suunnittelema Paimion parantola ( eng. Paimio sanatorium). 1930-luvulla valmistunut, funktionalistista rakennussuuntausta edustava kokonaisuus houkuttelee vuosittain tuhansia turisteja Paimioon. Parantolatoiminta loppui 1960-luvun aikana ja sen jälkeen rakennus toimi sairaalana. 

Vierailuryhmä luentosalissa


Sen omistaakin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Sairaalatoiminnot loppuivat 2010-luvun puolivälissä. Huhtikuun alussa 2014 rakennuksessa aloitti toimintansa Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten kuntoutussäätiö, joka on vuokrannut runsaat puolet rakennuksen tiloista käyttöönsä.


Paimio kuuluu myös helmikuussa 2017 perustettuun Alvar Aalto-kaupunkien verkostoon, jonka tavoitteena on lisätä Aalto-tietoutta. Verkosto on lähiaikoina laajenemassa kansainväliseksi. Parantola on mukana myös toukokuussa 2018 avatussa visit.alvaraalto.fi -matkailureitistösivulla, jonne arkkitehtuurikohteiden lisäksi on koottu tasokkaita matkailupalveluja, jotka houkuttelevat paikallisen kulttuurihistorian, luontokohteiden sekä majoituspaikkojen ja lähiruoan äärelle.


Parantolassa järjestetään tällä hetkellä opastuksia tilauksesta syyskuun ja toukokuun välisenä aikana. Tilatun perusopastuksen minimihinta keväästä 2018 alkaen (ryhmän koko 1-6 hlöä) on 90€ ja yli 7 hlön ryhmät 15€/hlö, kun kyse on noin puolentoistatunnin mittaisesta opastuksesta. Tilattavissa on myös teemaopastuksista, joista löydät lisätietoa opastuksia organisoivan MagniMundin sivuilta.


Parantola_näyttelytila
Uusi näyttelytila potilassiiven pohjakerroksessa


Kesällä 2018 avoimia, noin puolitoista tuntia kestäviä yleisöopastuksia (opastushinta 15€/henkilö, maksu vain käteisellä) järjestetään lauantaisin klo 10 ja sunnuntaisin klo 16. Juhannuksena 23.-24.6. kierroksia ei järjestetä. Opastuksia annaetaan suomeksi ja englanniksi.

Osoite Alvar Aallontie 275, Paimio.
Parantolasta löytyy lisätietoja myös sivustolla www.paimiosanatorium.fi


Alvar Aallon tuotantoon voi tutustua myös hänen juhlavuotensa kunniaksi (kuolemasta vuonna 2016 40 vuotta) laaditulla nettisivustolla Alvarin maailmaAlvar's world by Expedia.fi