Kulttuurikävelyreitti-yhteis

Patsastelua Vistalla

Paimion keskustassa eli Vistalla on useita muistomerkkejä, -laattoja ja patsaita. Kesällä 2015 suunniteltiin reitti, jota kulkemalla voi tutustua tarkemmin näihin muistomerkkeihin. Kierros on pituudeltaan hieman alle kolme kilometriä. Kierrokselle voi lähteä mistä tahansa kohtaa, mutta tässä esiteltävä esimerkkikierros alkaa kaupungintalo-kirjaston edustalta.

1.
Ojan karhut 2_pieni

Kaupungintalo-kirjaston (Vistantie 18) edustalla on paimiolaisen ITE-taiteilija Väinö Ojan moottorisahalla työstämä eläinveistos - nimeltään Karhu. Käänny vasemmalle Sukselaisenkujalle

2.
sukselaisen muistomerkki

V.J. Sukselaisen muistomerkki (Sukselaisenkuja)Paimion Sukselan kylässä syntyneen, ministerin, eduskunnan puhemiehen ja Kelan pääjohtajan kunniaksi vuonna 2010 valmistunut muistomerkki, jonka on suunnitellut arkkitehtitoimisto Ark`Aboa. Siihen kiinnitetyn reliefin on suunnitellut kuvanveistäjä Raili Mikkonen. Viljanjyvän muotoinen kivi on Sukselan kylästä. Jatka hautausmaan itäpuolelta kulkevaa tietä pitkin Kirkkopuistoon.

3.
Raivaajapatsas2_pieni

Raivaajapatsas (kirkkopuistossa). Menneiden sukupolvien työn kunniaksi heinäkuussa 1967 vihitty patsas, joka on tehty Paimio-Seuran aloitteesta. Hanke toteutettiin kunnan, seurakunnan, sekä monien yhteisöjen ja yksityisten tahojen tuella. Patsaan suunnittelija on Jussi Vikainen. Jalusta on valmistettu Vehmaan punaisesta graniitista. Patsas sijaitsee Pietilän tilan entisen ankkalammen vieressä. Jatka eteenpäin kohti seurakuntatalo Mikaelintaloa

4. 
Pääteasemalla1_pieni

Pääteasemalla -muistomerkki (kirkkopuistossa), joka on vihitty 5.2.1995. Reliefin on suunnitellut paimiolainen kuvanveistäjä Raili Mikkonen. Reliefin aiheena on evakkojen saapuminen Paimion rautatieasemalle toisen maailmansodan aikana. Muistomerkissä olevan kiven muoto muistuttaa menetetyn Karjalan muotoa. Ympärille on tuotu kiviä 14 pitäjästä menetetyn Karjalan alueella. Siirry Pyölintielle ja ohita seurakuntatalo Mikaelintalo. Käänny oikealle Poikintielle.

5.
Pienoistalot, Poikintie (3)

Noin puolessa välissä Poikintietä katso oikealle, niin näet rivitalon takapihalla pienoisrakennuksia, joita Jouko Lähdes on rakentanut omaksi ilokseen viimeisen 20 vuoden aikana. Jatka Poikintietä eteenpäin yli Alvar Aallontien. Päädyt Isolompakontielle. Jatka sitä eteenpäin ja käänny oikealle Kuusitielle

6. 
Silkkikivi_pieni

Kävele Kuusitietä Vistantielle asti. Ylitä Vistantie ja vasemmalla näet Silkkikiven, joka on rauhoitettu luonnonmuistomerkkilain perusteella vuonna 1962. Kiveen on kiinnitetty laatta 2010. Silkkikivellä vaihdettiin arkisista vaatteista hienompiin kirkkosilkkeihin, kun kuljettiin pyhäisin kirkkoon. Jatka Vistantien vasenta reunaa ja urheilupuiston kohdalla käänny parkkipaikan kohdalla vasemmalle.

7.
Tillintuvan laatat

Nuorisotalo Tillintuvan (Vistantie 61) ulkoseinään on kiinnitetty suojeluskuntalaisten ja lottien muistolaatta syyskuussa 2004 ja Paimion Hakan laatta vuonna 2016. Tillintupa on toiminut lukuisten yhdistysten toimintapisteenä jo 110 vuoden ajan. Suojeluskuntalaisten ja lottien muistolaatan kiinnitti V-S sotilaspoikien perinnekilta ja Hakan laatan Haka ja sen tukiyhdistys.
Jatka Vistantien vartta eteenpäin. Käänny Opintotien kohdalla vasemmalle.

8.
Kivi Kansanopiston luona_pieni

Kuninkaantien kilometripylväs (Opintotie), jossa lukee 500 kilometriä Viipuriin, 1783. Kuninkaantien varrelle pystytettiin  1780-luvun tienoilla näitä kilometripylväitä Turun läänin varamaaherra Nils Fredensköldin aloitteesta. Jatka vihertävän Inkilä-rakennuksen taakse.

9. 
Veteraanikivi ja tykki_pieni

Veteraankivi ja tykki (Vistantie 37). Paimiolaisten sotaveteraanien kunniaksi pystytetty muistomerkki, joka vihittiin vuonna 1989. Kiveen on kiinnitetty kuvanveistäjä Raili Mikkosen reliefi. Veteraanikiven taustalle siirrettiin luontopolun korsun luota veteraanien aikaisemmin hankkima tykki. Tykki on mallia 105 H 37, joka on merkittävä sillä tavalla, että 8./KTR1:n jaos ampui samanlaisella tykillä Kilpisjärven Leutsuvaaralla sodan viimeisen tykinlaukauksen 12.4.1945 klo 11.25. Tällaisen tykin lavetilla kuljetettiin myös Marsalkka Mannerheim viimeisellä matkallaan.
Palaa takaisin Vistantielle, ylitä se ja kävele Sähkömuseon ohi rakennuksen taakse.

10.
SM muistomerkki_pieni

Linjamiesten muistomerkki (Paltantien varrella) on vihitty kesäkuussa 2000 Iivari Lähteenmäen 100-vuotissyntymäpäivänä. Arkkitehti Seppo Salvo suunnitteli muistomerkin tarkoituksella ”epäsovinnaiseksi”, jotta se herättäisi keskustelua. Muistomerkissä on mm 80 m kyllästettyjä sähköpylväitä, joiden varaan on kiinnitetty 100 kVA:n tahtigeneraattori, muuntaja ja vähäöljykytkin. Jatka Pyölintietä kohti hautausmaata.

11. 
Johannekselaistenmuistomerkki3_pieni

Paimion kirkon (Vistantie 20) eteläseinän itäpäässä on Aarre Aaltosen käsialaa oleva ”Johannekselaisten sankarivainajien ja muiden sodan uhrien muistomerkki”, joka on paljastettu 28.7.1951. Varsinaista Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkkiä Paimiossa ei ole.

12. 
Sankarihauta1_pieni

Kirkon asehuoneen toisella puolella on Paimion sankaripatsas, Aarre Aaltosen käsialaa oleva ”Rukoileva sotilas”. Se on paljastettu kaatuneiden päivänä 19.5.1946. Hanke sankaripatsaan pystyttämiseksi oli käynnistynyt kuitenkin jo lähes kuusi vuotta aiemmin, kolmisen kuukautta talvisodan päättymisen jälkeen. Aarre Aaltonen oli Paimion pitkäaikaisen kanttorin, Ahto Aaltosen, veli sekä kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen serkku.

13.
Palaa takaisin lähtöpaikalle kaupungintalo-kirjaston luokse.